Van Besien roept ‘Samen’-collega Tom Meeuws op matje
Foto: Sebastian Steveniers

Antwerps Groen-fractieleider Wouter Van Besien gaat samenzitten met zijn ‘Samen’-collega Tom Meeuws (SP.A). Hij wil klaarheid over de banden die Meeuws heeft met medewerkers van bouwpromotor Land Invest.

Dat laat de Antwerpse Groen-afdeling maandag weten in een reactie op het nieuws dat Meeuws , vanuit zijn job als consultant, onder meer al eens met Land Invest-lobbyist Erik Van der Paal getafeld heeft. De voorbije weken kreeg het stadsbestuur onder leiding van burgemeester Bart De Wever (N-VA) vanuit Samen het verwijt te nauwe banden te hebben met bouwpromotoren.

Ook Meeuws zelf had vrijdag zwaar uitgehaald naar De Wever, zij het dan niet over dossiers waar Land Invest bij betrokken is, met uitspraken als ‘Wie in Antwerpen de stedenbouwkundige voorschriften aan zijn laars wil lappen, klopt maar beter aan bij het stadsbestuur’. De Wever had het later die dag, zonder Meeuws bij naam te noemen, over ‘iemand die bewust liegt’ en ‘insinuaties en intentieprocessen’.

Integriteit

‘Integriteit is voor mij essentieel’, zegt Van Besien nu. ‘Ik heb Tom Meeuws gevraagd om samen te zitten, want ik wil weten wat er is gebeurd. Van A tot Z. Samen staat aan de kant van de Antwerpenaren, daar kan niet de minste twijfel over ontstaan. Samen staat voor eerlijkere, integere en transparante politiek en daar wijken we geen millimeter van af.’

Van Besien blijft intussen kritisch over het bouwproject aan de Slachthuissite waar Land Invest betrokken partij is. Hij vraagt van het stadsbestuur. ‘Land Invest mag er drie keer zoveel woningen bouwen dan in andere grote stadontwikkelingsprojecten’, zegt hij. ‘De leefbaarheid op Den Dam komt hierdoor onder druk te staan.’

Meeuws stapt op als consultant

Meeuws laat maandagavond via zijn woordvoerster dan weer weten dat hij een paar weken geleden al beslist had om zijn consulty-activiteit af te bouwen, om meer tijd te hebben voor de politiek.

‘Het probleem zal zich niet meer stellen’, zegt zijn woordvoerster.