Rellen in Brussel waren geen bendevorming
Foto: Photo News

Het Brusselse parket opent geen dossier voor bendevorming na de rellen in Brussel van afgelopen zaterdag. Wel wordt onderzocht of de verschillende verdachten in contact stonden en op welke manier ze zich organiseerden.

Er zijn volgens het parket onvoldoende elementen om over te gaan tot een onderzoek voor bendevorming. Het Brussels parket herhaalt wel dat het zwaar tilt aan de rellen van afgelopen weekend. Na een positieve identificatie zal worden overgaan tot vervolging van de daders, maar enkel als men over voldoende elementen beschikt die de personen aan de rellen en of de plunderingen kunnen linken. Voorlopig is er minstens één persoon geïdentificeerd die deelnam aan de rellen op 15 en 25 november.

Minderjarige uit Dendermonde

In totaal werden 11 personen gerechtelijk en 60 anderen administratief aangehouden. Vier personen, één meerderjarige en drie minderjarigen, werden zondag ter beschikking gesteld van het parket. Eén minderjarige wordt in Dendermonde, de woonplaats van de minderjarige, ter beschikking gesteld. Een tweede minderjarige is na verhoor vrijgelaten. Hij was in het bezit van een verboden wapen, maar heeft het niet gebruikt. Zijn dossier wordt opgevolgd door het jeugdparket.

Een derde minderjarige werd voorgeleid bij de jeugdrechter. De jongere gooide een projectiel naar een politievoertuig en was ook aanwezig op de rellen op 15 november. De jeugdrechter werd gisteren gevorderd voor de nieuwe feiten en besliste de jongere maatregelen op te leggen. Wat die maatregelen precies zijn, wordt niet gecommuniceerd.

Eén meerderjarige (°1998) werd voorgeleid voor poging tot diefstal met inbraak en opzettelijke vernieling van een voertuig. De man werd vrijgelaten onder voorwaarden.

Eén derde uit Vlaanderen

De rellen begonnen toen zaterdag rond 16 uur een dertigtal betogers van een manifestatie tegen slavernij in Libië aan het Poelaertplein zich richting de winkels op de Louizalaan begaf en daar verschillende vernielingen aanbracht.

Het rumoer verplaatste zich daarna richting Naamsepoort. Een zeventigtal mensen werd daarbij opgepakt. In de vroege avond keerde de rust in de buurt terug.

Volgens het parket is de meerderheid van de jongeren die deelnam aan de rellen afkomstig uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ongeveer één derde van hen is afkomstig uit Vlaanderen.

Gewonde agent

Agenten Pierre Vandersmissen en Esmael gingen zaterdagavond voorop in de strijd. Ze werden bekogeld met stenen, flessen, bloembakken en parkeerborden, nadat ze een groep van vijftien te lijf waren gegaan met pepperspray. Het interventieteam arriveerde net te laat.

Resultaat: een steen op Es­maels hoofd en een schedelbreuk. ‘Ik ben zaterdagavond meteen geopereerd en dokters hebben stukjes steen verwijderd’, zegt Esmael vanuit zijn ziekenbed. De agent zal geen blijvende verwondingen overhouden aan de aanval. ‘Ik mag allicht snel naar huis.’

Een groot deel van de vijftien, later twintig relschoppers kon uiteindelijk gearresteerd worden door de toegesnelde interventieteams. Behalve Esmael raakten nog twee andere collega’s lichtgewond.