De kogel is door de kerk: na een relatie van anderhalf jaar hebben de Britse prins Harry en de Amerikaanse Meghan Markle zich verloofd. Maar een huwelijk met een prins levert Markle niet automatisch de titel van prinses op.

Na prinses Grace van Monaco heeft opnieuw een Amerikaanse actrice de weg gevonden naar een Europees koningshuis. Maar in tegenstelling tot haar voorgangster zal Meghan Markle na haar huwelijk met prins Harry niet door het leven gaan als prinses Meghan, althans niet officieel.

Het Britse hof is immers niet kwistig met zulke titels. Om een prinses te zijn, moet je geboren worden in de koninklijke familie, zoals de prinsessen Eugenie en Beatrice, dochters van prins Andrew, of prinses Charlotte, de dochter van prins William. 

Ook toen Catherine ‘Kate’ Middleton in 2011 met prins William huwde, kreeg ze niet automatisch de titel van prinses. De traditie wil dat mannelijke royals op hun trouwdag een nieuwe titel krijgen van de Queen. William werd de hertog van Cambridge, waardoor Kate automatisch hertogin werd. Een adellijke titel, maar niet die van prinses.

Prinses Harry

Vermoedelijk zal dus ook Markle straks op niet meer moeten hopen dan de titel van hertogin. Er wordt gefluisterd dat de Queen de titel hertog van Sussex heeft bewaard voor kleinzoon Harry. In dat geval wordt Markle na haar huwelijk hertogin van Sussex.

In het uitzonderlijke geval dat prins Harry bedankt voor die eer, gaat zijn aanstaande echtgenote wél door het leven als ‘hare koninklijke hoogheid, prinses Harry van Wales’. Ook Kate mag na haar huwelijk worden aangesproken met de titel ‘hare koninklijke hoogheid, prinses William van Wales’, maar de eigen titel van hertogin staat hoger aangeschreven, waardoor ze zich nooit zo laat noemen.

En Diana dan?

Dat Diana, de moeder van William en Harry, wel door het leven ging als ‘prinses van Wales’ komt omdat prins Charles op dat moment al kroonprins was, en ‘prins van Wales’ aldus zijn hoogst aangeschreven titel was, naast andere titels zoals de hertog van Cornwall. Maar ook zij was nooit officieel prinses Diana.

Overigens: wanneer prins William ooit koning wordt (en áls hun huwelijk over zoveel jaar nog stand houdt) dan mag Kate zich wel koningin noemen. In tegenstelling tot Philip, die het moet stellen met de titel prins-gemaal, opdat er geen onduidelijkheid zou bestaan over wie nu eigenlijk op de troon zit.