De Wever: ‘Dacht dat het een vervroegde aprilgrap was'
Foto: BELGA

Anderstalige leerlingen de thuistaal laten gebruiken in de klas is een ‘absurd idee’. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd in een reactie op de plannen van het Gemeenschaps­onderwijs (GO!). Volgens de N-VA staan die de kansen van kinderen op de arbeidsmarkt in de weg.

In een nieuwe leidraad van het GO! staat dat directeurs positief moeten omspringen met de moedertaal, of die nu Spaans, Pools of Arabisch is. Want verbieden werkt contraproductief, klinkt het. ‘Doordat we positiever omspringen met die talen, voelen leerlingen zich beter op school en leggen ze ook makkelijker de brug naar het Nederlands’, zegt Raymonda Verdyck, topvrouw van het GO!

Leerlingen mogen dus hun thuistaal spreken op de speelplaats, maar ook in de klas kunnen die talen aan bod komen.

‘Toen ik dit hoorde, dacht ik eerst dat het om een vervroegde aprilgrap ging’, reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever. Hij vindt dat jongeren op school ‘Nederlands moeten leren en zo veel mogelijk moeten oefenen'. Hij vraagt zich ook af of er leerkrachten te vinden zijn die met leerlingen om kunnen gaan die ‘werkjes voorbereiden in het Arabisch, Farsi of Swahili’.

De N-VA-voorzitter pleit naar eigen zeggen niet voor een ‘taalverbod’. Hij heeft er geen probleem mee als ‘iemand thuis of onder vriendjes een andere taal spreekt’. ‘Maar het streefdoel moet zijn om competente leerlingen op te leiden, die de taal spreken waar de arbeidsmarkt om vraagt. We moeten één samenleving smeden en dan verbindt het Nederlands als taal ons allemaal.’