Glyfosaat mag in winkelrekken blijven liggen
Foto: REUTERS

Er komt voorlopig geen verbod op het gebruik van onkruidbestrijders met het middel glyfosaat. De EU-landen hebben de vergunning voor de verkoop van het middel met vijf jaar verlengd. België stemde tegen

Dat is maandag beslist, na een maandenlange discussie. Glyfosaat is bij ons vooral bekend van middelen zoals Roundup van Monsanto. Het gebruik van de stof is omstreden, omdat het volgens sommige studies kankerverwekkend zou zijn. Bovendien blijkt uit gelekte documenten dat Monsanto er alles aan gedaan heeft om wetenschappelijk onderzoek naar het middel te manipuleren. 

Vorige maand strandde al een poging om de licentie voor tien jaar te verlengen. Onder meer ons land, Frankrijk en Luxemburg stemden tegen. Nu is er toch een akkoord voor vijf jaar, zegt onze minister van Landbouw Denis Ducarme (MR).

Daarmee volgen de landen een eerder voorstel van de Europese Commissie. Die stelde bij gebrek aan akkoord over de lange termijn voor om een vergunning voor 3 tot 7 jaar toe te kennen. Ducarme blijft echter tegen, omdat er geen afspraken zijn gemaakt over het afbouwen van het gebruik van de stof, en over het financieren van de alternatieven.