De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) vindt dat het politiekorps van Gent zondagavond uitstekend werk heeft geleverd bij een rechtse betoging in de binnenstad. 'Maar er zijn duidelijk wettelijke grenzen overtreden. Er is opgeroepen tot haat, xenofobie en racisme. Ik ga een klacht indienen.'

Een groep van zo’n 250 betogers, gemaskerd en gewapend met vuurwerk en voetzoekers, heeft zondagavond twee uur lang in een grimmige stoet door de binnenstad van Gent gemarcheerd. “Roma’s buiten”, werd gescandeerd. De betoging was niet aangevraagd. Vier mensen zijn gearresteerd. De Gentse politie kon voorkomen dat het tot rellen kwam.

De Gentse burgemeester Daniël Termont, die zondagavond op de hoogte werd gehouden door de lokale politie, reageert een dag later boos. “Ik ben een grote voorstander van de vrijheid van meningsuiting, maar die vrijheid kent ook zijn grenzen, wettelijke normen die niet overtreden mogen worden."

"En dat is hier duidelijk wel gebeurd. Er is duidelijk opgeroepen tot haat en er waren verschillende uitingen van racisme. Ik ga als burgemeester een klacht indienen tegen de betogers.”

'Roma's buiten'

Hoe dat zal gebeuren, is nog niet duidelijk. De betoging werd georganiseerd via een anoniem Facebook-profiel van iemand die zich “Ice Colt” noemt. Termont zegt met de juridische dienst van de stad Gent te overleggen over de stappen die hij kan ondernemen. “De wetgeving tegen racisme is overtreden en er is aangewakkerd tot oproepen tot haat en geweld. Er zijn zeer duidelijk zware overtredingen gebeurd.”

De Gentse burgemeester heeft het onder andere over slogans die werden gescandeerd zoals “Roma’s buiten! Roma’s buiten!” “Maar niet alleen aan het adres van de Roma, ook tegen andere bevolkingsgroepen. Het zal moeten blijken uit beelden en getuigenissen wat er allemaal is geroepen. Maar dergelijke heel racisctische boodschappen zijn onaanvaardbaar in onze stad. Dat kan niet door de beugel. De betogers zijn ver over de schreef gegaan.”

Krakers

Dat zijn eigen naam ook werd gescandeerd - “Termont buiten! Termont buiten!” - vindt Termont geen probleem. “Ik ben een politiek figuur. Men mag slogans tegen mij roepen. Daar gaat het mij niet over. Het gaat over het feit dat hier zeer duidelijk is opgeroepen tot haat en racisme en tot het uitsluiten van een bevolkingsgroep.”

Op de vraag of hij begrijpt waarom de betogers zo boos zijn, antwoordt Termont “neen”. “Ze zijn slecht geïnformeerd. Ik zal dat ook nog eens duidelijk maken op 6 december in het debat rond kraken (er is die avond een themacommissie in de Gentse gemeenteraad over de kraakproblematiek, red.)."

"De burgemeester speelt daar geen enkele rol in. Ik blijf dat herhalen. De burgemeester kan geen mensen uit een kraakpand zetten. De media hebben daarop ingespeeld, maar de burgemeester kan niet optreden. Het parket is de enige die dat kan.”

Gastvrijheid en tolerantie

Termont staat uitdrukkelijk achter het politieoptreden zondagavond. De betoging was niet aangevraagd, maar werd gedoogd door de politie. Die liet de betogers twee uur lang kriskras door de Gentse binnenstad trekken vooraleer ze ingreep.

Termont: “Wij hadden via sociale media opgevangen dat er een oproep was voor een betoging. Samen met de korspleiding hebben wij alle voorbereidingen getroffen zodat er genoeg politiemensen waren. Zondagavond hebben we nog overwogen om federale bijstand te vragen, maar het bleek dat we voldoende mensen hadden.”

De politie heeft uitstekend werk verricht, vindt de Gentse burgemeester. “De betoging was niet aangevraagd, maar in het kader van gastvrijheid en tolerantie hebben wij de betoging toch laten doorgaan en het rustig proberen te houden. We zijn er niet ingevlogen omdat er dan nog meer kwaad zou geschieden. De politie heeft uitstekend opgetreden. De incidenten zijn beperkt gebleven en we hadden geen Brusselse toestanden.”

De vier personen die zondagavond werden gearresteerd, zijn ondertussen verhoord en weer vrijgelaten, zegt een woordvoerder van de Gentse politie.