Merkel: ‘Ik ben bereid om met Schulz te praten’
Foto: EPA-EFE

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is klaar om te onderhandelen met de partij van de sociaaldemocratische Martin Schulz (SPD), nu de onderhandelingen met de liberalen en groenen (‘Jamaica’-coalitie) afgesprongen zijn. ‘We moeten stabiliteit creëren.’

Angela Merkel was duidelijk voor de Duitse pers na een vergadering met de partijtop: ‘We moeten stabiliteit creëren - dat is wat de mensen van ons verwachten.’ Merkel is daarom bereid ‘om gesprekken met de SPD (de sociaaldemocraten, nvdr.) aan te gaan’. ‘We gaan de gesprekken leiden zoals we dat met de FDP (de liberalen) en de Groenen hebben gedaan: serieus, toegewijd, eerlijk en natuurlijk met het oog op succesvolle discussies’, vervolgde Merkel.

De Duitse kanselier stak zaterdag tijdens een partij­bijeenkomst al niet onder stoelen of banken dat ze uitkijkt naar een voortzetting van een regering van christendemocraten en sociaal­democraten.

Ze kreeg gisteren ook de uitgesproken steun van de leider van de CSU, de Beierse zusterpartij van Merkels CDU. Horst Seehofer noemde de vorming van een nieuwe ‘Grote Coalitie’ of ‘GroKo’ de ‘beste variante voor Duitsland, in elk geval beter dan Jamaica, nieuwe verkiezingen of een minderheidsregering’.

Gretigheid

Die gretigheid bij de CDU en CSU maakt dat de SPD haar huid duur kan verkopen bij de onderhandelingen. Het SPD-boegbeeld Martin Schulz wees wekenlang elke speculatie over een grote coalitie van de hand na het zware verlies van zijn partij bij de verkiezingen. Om bij de sociaaldemocraten een meerderheid mee te krijgen in een koerswending zal Schulz moeten kunnen aantonen dat de partij zwaarder zal wegen dan in de vorige regering.

Diverse SPD-kopstukken legden al de eis op tafel dat er massaal geïnvesteerd moet worden in onderwijs, woningbouw en digitalisering van de economie, terwijl er ook een schuldverlichting moet komen voor gemeenten.

’Grondigheid’

De mogelijke gesprekken over de vorming van een ‘grote coalitie’ in Duitsland - met de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD - zullen wellicht pas volgend jaar ten gronde van start gaan. ‘Dan zullen we overal groen licht gekregen hebben om over een coalitie te onderhandelen’, zo heeft Julia Klöckner, de vicevoorzitter van CDU, maandagmorgen verklaard aan de zender ARD.

In het interview met het ARD-programma ‘Morgenmagazin’ beklemtoonde Klöckner wel dat ‘grondigheid’ bij die gesprekken belangrijker is dan snelheid. Ze liet verstaan dat de koerswijziging van de sociaaldemocraten nog moet worden goedgekeurd op een SPD-partijbijeenkomst, die binnen een kleine twee weken plaatsvindt. Daardoor is er nagenoeg geen tijd meer om nog voor het winterreces aan grondige coalitiegesprekken te beginnen.

Tot slot waarschuwde Klöckner nog dat de regeringsonderhandelingen enkel kunnen slagen wanneer de partijen niet te veel breekpunten naar voren brengen. Een regeringsdeelname ‘is niet slecht of banaal, maar eigenlijk een doel dat elke partij zou moeten nastreven’.