Vierde Belgisch adoptiekindje ontvoerd in Congo
Archiefbeeld: Kinderen in het weeshuis Saint Kizito in de Democratische Republiek Congo. Foto: AFP

Het federaal parket heeft opnieuw een ouderpaar in ons land moeten vertellen dat hun Congolese adoptiekind geen weesje is, maar dat het ontvoerd werd en dat de biologische ouders nog in leven zijn.

De kleine N., inmiddels 7 jaar, was de helft van een tweeling toen hij in 2013 werd gekidnapt. Dat bericht Het Laatste Nieuws maandag. In het weeshuis Tumaini in Kinshasa, waar de fraude opgezet werd, kreeg hij een andere naam en geboortedatum. Maar dankzij een DNA-staal en een foto van zijn tweelingbroertje hebben de Belgische speurders de jongen nu teruggevonden in ons land.

Het is in ons land het vierde bekende slachtoffer van de Belgisch-Congolese Julienne Mpemba, het brein achter de adoptiefraude. Eerder dit jaar raakte al bekend dat drie geadopteerde meisjes, ontvoerd toen ze tussen 2 en 4 jaar oud waren, geen echte weeskindjes waren. Toen verzekerden Belgische adoptiecentrales dat het om uitzonderlijke gevallen ging en dat alle andere adopties wél in orde waren. Deze zaak bewijst dat dat niet klopt. ‘Niemand weet hoeveel gevallen er nog ontdekt zullen worden’, aldus de krant.