‘Bemanning van de Argentijnse duikboot heeft nog een kans’
Een vliegtuig speurt de zee af naar de vermiste duikboot. Foto: AP

Een Amerikaans schip met een mini-onderzeeër komt vandaag aan in het gebied waar nog steeds naar de Argentijnse onderzeeër ARA San Juan wordt gezocht. Volgens de Argentijnse zeemacht is nog niet alle hoop verloren. ‘Mogelijk bevindt de bemanning zich nog in een extreme overlevingsmodus.’

Ook zondag bleven schepen zoeken naar de sinds 15 november vermiste ARA San Juan. En dat in zeer moeilijke omstandigheden, met windsnelheden tussen 50 en 90 kilometer per uur. ‘De weersomstandigheden zijn heel ongunstig’, zie Enrique Balbi, woordvoerder van de Argentijnse zeemacht.

De Amerikaanse zeemacht heeft zondag een schip uitgestuurd vanuit de haven van Comodoro in de Argentijnse provincie Chubut, waar de zoekactie gecoördineerd wordt. Dat schip, de Sophie Siem, heeft een mini-onderzeeër aan boord die kan gebruikt worden als reddingstoestel in het geval dat de ARA San Juan gevonden wordt. De Sophie Siem zou maandagnamiddag aankomen in het zoekgebied, dat zich op zo’n 430 kilometer van de Argentijnse kust bevindt.

Bij de laatste melding van de ARA San Juan op 15 november had de onderzeeër nog voldoende zuurstof om zeven dagen onder water te blijven. De familieleden van de bemanning hopen nu dat de duikboot dicht genoeg bij de oppervlakte is geraakt om de zuurstoftanks bij te vullen. ‘We zijn al elf dagen op zoek,’ was ook Balbi pessimistisch, ‘maar er is een kans dat ze zich nog in een extreme overlevingsmodus bevinden.’

Vorige week raakte bekend dat op 15 november een ‘abnor­maal, eenmalig, kort, gewelddadig’ en ‘niet-nucleair’ geluid werd waargenomen in de buurt van de plek waar de ARA San Juan het laatste signaal uitstuurde. Volgens de Argentijnse zeemacht ging het hoogstwaarschijnlijk om een explosie.