Ex-ceo Balta naar concurrent
Foto: Brecht Van Maele

Hendrik Deruyck, tot in 2016 ceo van Balta, is benoemd tot nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de tapijtgroep McThree. Dat is na ­Balta de belangrijkste Vlaamse tapijtgroep. Voor de vakbonden is de aanstelling van Deruyck een verrassing. Hij was het gros van zijn carrière aan de slag bij Balta. Volgens de bonden zou hij verklaard hebben dat hij niet bij McThree is gekomen om het bedrijf aan Balta te verkopen.

Eind 2016 – na het vertrek van Deruyck – stond Balta op het punt McThree te kopen, maar in de laatste rechte lijn liep het fout. Via McThree zou Balta ook afgepast tapijt in de VS hebben kunnen vervaardigen en het label ‘made in the USA’ kunnen uitspelen. McThree heeft ook een tapijtfabriek in Waregem en in Turkije.

Deruyck maakte van Balta tussen 2013 en 2016 opnieuw een wendbaar en slagkrachtig bedrijf, dat dicht bij de mensen op de werkvloer staat. Onder de opeenvolgende managers die het financieel fonds Doughty Hanson had aangesteld, was de top log geworden en de afstand met de specialisten op het terrein groot. Ook bij McThree is de uitdaging aanzienlijk.

Hendrik Deruyck wordt bij McThree uitvoerend voorzitter en volgt de 85-jarige Lucien Vanwynsberghe op, die bestuurder blijft.

Deruyck is ook gedelegeerd bestuurder van Zulte Waregem, bestuurder van het ­zonnepanelenbedrijf ­Origis Energy – van Filip ­Balcaen (ex-Balta) en Paul Thiers – en bestuurder bij De Branding Waak vzw, een van de grootste werkgevers van West-Vlaanderen die jobs biedt aan mindervaliden.