De 22-jarige Miss Zuid-Afrika Demi-Leigh Nel-Peters is in Las Vegas gekroond tot Miss Universe. Ze is de tweede Zuid-Afrikaanse ooit die dit felbegeerde kroontje mag dragen. De Belgische inzending, Liesbeth Claus, haalde de top zestien of Europese top niet.

Miss Columbia strandde op de tweede plaats, gevolgd door Miss Jamaica op de derde plaats. De 22-jarige vrouw haalde recent nog een diploma bedrijfsbeheer in haar thuisland, maar het komende jaar zal ze in New York verblijven. Bij het kroontje hoort een luxueus appartement, een jaarloon en andere prijzen in natura. Ze volgt Iris Mittenaere uit Frankrijk op.

De Zuid-Afrikaanse miss wil zich inzetten voor de strijd tegen hiv in haar thuisland en werkt ook rond zelfverdediging voor vrouwen. Ook bedankte ze haar gehandicapte zus, naar eigen zeggen haar 'grootste bron van inspiratie'. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft zijn landgenote al gefeliciteerd. 'Ze heeft de Zuid-Afrikaanse vlag hoger gehesen en blijft vele jonge vrouwen inspireren om hoog te mikken met hun dromen.'

De nieuwe Miss Universe kijkt terug op een mooi avontuur. 'Alles wat ik de afgelopen drie weken heb meegemaakt is onbeschrijfelijk. Ik heb zoveel ervaring opgedaan en verschillende mensen ontmoet. Dit alles sterkt mij nog meer in wat ik nastreef: altijd en overal de beste versie van jezelf laten zien.'

De Belgische deelneemster, De 20-jarige Liesbeth Claus uit Bassevelde, haalde de top zestien niet. Claus schopte het niet tot de laatste selectie van zestien. Claus was bij de verkiezing van Miss België pas vierde, maar mocht ons land toch vertegenwoordigen in Las Vegas. Miss België Romanie Schotte nam eerder deze maand al deel aan Miss World.

Fout

Steve Harvey, presentator van dienst, alludeerde op zijn grote flater twee jaar eerder. Hij riep toen Miss Colombia Ariadna Gutiérrez uit tot winnaar. Pas twee minuten later liet hij weten een fout gemaakt te hebben: de daadwerkelijke winnaar was Pia Alonzo Wurtzbach uit de Filipijnen. Het leidde tot een bijzonder pijnlijk moment waarop de kroon van het hoofd van Gutiérrez werd gehaald om Alonzo Wurtzbach te kronen.

Dit jaar was hij naar eigen zeggen 'dankbaar voor de Oscars'. Daar ging het bij de categorie 'beste film' ook mis.