Zweedse energiecentrale verbrandt H&M-kleding in plaats van kolen
Foto: AFP

Een Zweedse energiecentrale die komaf wil maken met fossiele brandstoffen gebruikt in de plaats afgedankte kleding van H&M. ‘Voor ons is dat evengoed een brandbaar materiaal.’

Zweden haalt heel wat van zijn stroom nu al uit duurzame bronnen, maar het heeft zichzelf tot doel gesteld om tegen 2020 fossiele brandstoffen te bannen. Energiecentrales die nog met olie of kolen werken, moeten dus aan alternatieven denken.

Zoals de energiecentrale in Vasteras, zo’n honderd kilometer ten noordwesten van hoofdstad Stockholm, dat is omgeschakeld naar het verbranden van gerecycleerd hout en afval.

Een groot deel daarvan blijkt afgedankte kleding van H&M te zijn. ‘Voor ons is dat evengoed een brandbaar materiaal. Ons doel is om enkel hernieuwbare en gerecycleerde grondstoffen te gebruiken’, klinkt het bij het energiebedrijf Malarenergi, dat de energiecentrale exploiteert.

Het bedrijf heeft afspraken gemaakt met de nabijgelegen steden om hun afval te verbranden. Een deel daarvan is afkomstig van een H&M-magazijn in de regio. Dat werd onthuld in een Zweeds televisieprogramma.

Vorige maand kwam de kledinggigant nog onder vuur te liggen in Denemarken omdat het ook daar tonnen nieuwe kledingstukken verbrandt wanneer die niet verkocht zijn geraakt. Maar volgens H&M gaat het ook nu om kleding die niet geschikt is om gedragen te worden.

‘H&M verbrandt geen kleding die veilig is om te gebruiken’, zegt communicatieverantwoordelijke Johanna Dahl aan Bloomberg. ‘Maar we zijn verplicht om ervoor te zorgen dat beschimmelde kleding of stukken die niet voldoen aan onze strikte regels voor chemicaliën worden vernietigd.’

Dit jaar heeft de energiecentrale in Vasteras, die stroom voorziet voor zo’n 150.000 gezinnen, al ongeveer vijftien ton afgedankte H&M-kleding verbrand naast 400.000 ton afval. Op zijn hoogtepunt in 1996 verbrandde de centrale 650.000 ton kolen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in