Industrie wil twee reactoren openhouden
Archiefbeeld Foto: Pol De Wilde
De industrie geeft zwaar tegengas in de discussie over het Energiepact. ‘Alle kerncentrales sluiten, is een onzekere, dure en gevaarlijke oplossing.’

De werkgeversorganisatie Voka had bij het verschijnen van de jongste studie van netbeheerder Elia over de bevoorradingszekerheid gepleit voor snelle beslissingen over het bouwen van gascentrales, waardoor de kerncentrales dicht kunnen.

Mark Lambotte (Agoria), Yves Verschueren (Essenscia) en Peter Claes (Febeliec), de topmannen van de drie industriële organisaties, zijn het daar niet mee eens. Ook zij willen nu dat de politici nu de knoop doorhakken, maar dan wel om minstens twee kernreactoren open te houden na 2025. ‘Je mag dit niet begrijpen als een pro-nucleaire houding, maar we hebben die centrales nu eenmaal’, zegt Claes. ‘Door ze te blijven inzetten, besparen we op kosten en CO2-uitstoot.’

De sectororganisaties vrezen een ‘gigantische schok’ op de markt als alle kerncentrales in een keer dicht moeten tussen 2022 en 2025, en pleiten voor een meer gefaseerde sluiting. ‘Het slechtste scenario zou zijn dat we nu beslissen om te sluiten, maar dat achteraf blijkt dat het niet haalbaar is. Welk signaal geven we dan aan investeerders?’

Wetswijziging nodig

Volgens de Elia-studie zou het openhouden van twee centrales jaarlijks ook 600 miljoen euro goedkoper zijn. Dat zou volgens de sectororganisaties voor een modaal gezin een besparing van makkelijk 25 euro per jaar opleveren.

Voor het openhouden van twee kerncentrales na 2025 is een wetswijziging nodig. Het is zeer de vraag of daarvoor een politieke meerderheid gevonden kan worden. Alleen de N-VA en Vlaams Belang steunen het openhouden van de kerncentrales. Alle andere partijen, ook die van de meerderheid, willen alle centrales dicht tegen 2025. Dat is ook zo afgesproken in het federale regeer-akkoord.

Volgens de Elia-studie is het nog mogelijk om de huidige sluitingskalender te handhaven, maar dan moet wel nu onmiddellijk begonnen worden met de voorbereiding van vervangcapaciteit. Die moet bestaan uit nieuwe gascentrales die tegen 2025 operationeel moeten zijn. Ook als er twee kerncentrales openblijven, moet dringend begonnen worden aan de bouw van nieuwe gascentrales.

Levensduur verlengd

Dat alle kerncentrales in enkele jaren tijd moeten sluiten, is het gevolg van de verlenging van de oudste centrales Doel 1 en 2 en Tihange 1. Die hadden in 2015 moeten sluiten, maar hun levensduur werd met tien jaar verlengd. Daardoor moeten ze nu op hetzelfde moment sluiten als de jongste kerncentrales Doel 4 en Tihange 3, in 2025.