Met beide voeten in de modder
Tom Meeuws Foto: frederik beyens
Het Antwerpse vastgoeddossier blijft gisten. Nadat burgemeester Bart De Wever (N-VA) vrijdag had betreurd dat zijn integriteit door het slijk was gehaald, was het de beurt aan Tom Meeuws om modder te incasseren.

Meeuws had als lokaal SP.A-boegbeeld gewag gemaakt van een ‘immocratie’. Voor wie genoeg ‘paaitaks’ betaalde, gelden geen regels of stedenbouwkundige adviezen. Een typering die in het verkeerde keelgat schoot op ’t Schoon Verdiep.

Maar ook bij Land Invest, de vaak geviseerde projectontwikkelaar in Antwerpen, viel het opiniestuk van Meeuws vrijdag in De Morgen slecht, zeker na de emotionele persconferentie van De Wever (DS 25 november). Een van de vennoten van Land Invest stuurde daarom Meeuws een paniekerig berichtje via Whatsapp. Waarop Meeuws reageerde: ‘Het valt je hopelijk op dat ik niet spreek over jullie projecten.’ En ook: ‘Ik leg het graag uit op een gezellig moment.’ De conversatie lekte uit naar diverse krantenredacties. Het Nieuwsblad kopte gisteren: ‘Ook man die Bart De Wever verdrietig maakte, onderhoudt nauwe banden met Antwerpse bouwsector.’ De toon in de reacties op de sociale media was meteen gezet: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.   

Het hele scenario illustreert hoe bits de Antwerpse vastgoeddiscussie is geworden. Na de undercoverbeelden van nieuwssite Apache, volgt nu het lekken van privégesprekken.

Wat die bewijzen? Meeuws benadrukt dat hij inderdaad Land Invest niet viseert in zijn kritiek. ‘Omdat het mij niet om deze of gene speler te doen is, maar om een systeem waarbij vergunningen worden toegekend na rechtstreekse onderhandeling met de schepen.’

‘Werk als zelfstandige’ 

Waarom wil Meeuws dit nog uitleggen op een ‘gezellige avond’? De SP.A’er blijkt al jaren bevriend met Norbert Druwel, de belangrijkste landeigenaar van de veelbesproken Slachthuissite in Antwerpen. Druwel bracht Meeuws voor de zomer in contact met Erik Van der Paal. Dat is de vastgoedman die opereert voor Land Invest en op wiens feestje in restaurant ’t Fornuis een pak politici, onder wie De Wever en Van de Velde, aanwezig waren (DS 17 november). Meeuws tafelde zelf ook met Van der Paal in ’t Fornuis om af te toetsen of Land Invest interesse had om laadinfrastructuur voor elektrische wagens te installeren in ondergrondse parkeergarages. De SP.A’er zit als consultant in die business. 

Hij vindt het daarom onterecht dat er op de man wordt gespeeld. ‘Ik bekleed tot nader order geen enkel publiek mandaat. Ik zit zelfs niet in de gemeenteraad. Ik hoop dat het niet verboden is om als zelfstandige je werk te doen.’

‘Meeuws beslist niet over vergunningen voor Land Invest', luidt het bij Groen, dat op de lijst ‘Samen’ met de SP.A opkomt bij de lokale verkiezingen van eind volgend jaar:  De partij zegt een moddercampagne van de N-VA te verwachten. ‘Ons hebben ze ook al proberen te beschadigen. Onder het motto: wij vuil, iedereen vuil. Kwestie van de discussie af te leiden.’

Toch zitten de groenen verveeld met de zaak.  Dat Meeuws  tot voor kort Van der Paal ontmoette en dergelijke berichten stuurt naar mensen van Land Invest, wordt bijzonder naïef bevonden. De SP.A’er mag vandaag dan geen publiek mandaat bekleden, het is natuurlijk zijn ambitie om dat na oktober 2018 wel te doen. In afwachting moet het voorzichtiger, klinkt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in