Eén gaat vanaf 10 december vier afleveringen van Sorry voor alles uitzenden. ‘Dit programma mag nooit routine worden, want dan verliest het zijn charme’, zegt Eén-baas Olivier Goris.

Het is toeval, maar iets meer dan twee weken nadat de makers in New York hun International Emmy gingen ophalen, komt Eén met enkele nieuwe uitzendingen van Sorry voor Alles. Het zelfontwikkelde verborgencameraprogramma van Eén is vanaf zondag 10 december weer te zien. ‘De timing van de uitreiking van de International Emmys niet beter zijn’, zegt netmanager Olivier Goris. Want de opnames zijn net achter de rug. ‘En het wordt moeilijker om mensen te foppen als het gezicht van Kamiel De Bruyne in alle kranten staat.’ De Bruyne bedacht het programma en is heel nauw betrokken bij de productie ervan.

Toch hebben ze er bij Eén even over moeten nadenken of ze nog een vervolg wilden breien aan dat eerste seizoen van Sorry voor alles. Het programma – waarin mensen een langere periode ongemerkt gevolgd en beetgenomen worden – is erg intensief en duur om te maken. Bovendien heeft Medialaan, het moederbedrijf van VTM, eind vorig jaar het een deel van het creatieve team achter Sorry voor alles weggekocht. Onder meer de hoofdredacteur, Ellen Vanhove, en de eindredacteur Maarten Verhulst, zijn sindsdien van de Reyerslaan naar de Medialaan verhuisd. Kamiel De Bruyne, die het programma voor zijn eindwerk aan het Ritcs bedacht, is gebleven. De VRT bracht hem samen met een ander jong talent, Wannes Deleu. Die maakte vorig jaar de docureeks Op straat, die begin dit jaar uitgezonden werd. Daarvoor ging Deleu zelf een maand lang op straat wonen.

‘Wannes en Kamiel zijn in een camper van Rome naar Amsterdam getrokken. Het klikte. Bovendien hadden ze onderweg genoeg ideeën verzameld om aan nieuwe afleveringen te beginnen’, zegt Goris. In februari werd in alle stilte een nieuwe productie in gang getrokken. Goris ziet Sorry voor alles als een programma dat zo nu en dan weer in het programmaschema van Eén zal opduiken. ‘Nu hebben we vier afleveringen klaar. Twee ervan worden uitgezonden voor de kerstvakantie en twee pas nadien. Echt een nieuw seizoen is het niet’, zegt hij. ‘Dit programma moet fris en avontuurlijk blijven. Als het routine wordt, verliest het zijn charme.’

Goris benadrukt, ten slotte, dat het schrappen van de quiz van Bart De Pauw, Twee tot de zesde macht, geen invloed gehad heeft op de uitzenddatum van Sorry voor alles. Die lag altijd al op 10 december. ‘Het gat dat Twee tot de zesde macht sloeg hebben we opgevuld door telkens twee afleveringen van Tabula rasa uit te zenden en te schuiven met het Wielerjaaroverzicht, dat eigenlijk op een andere dag gepland stond.’