Recordaantal fietsen opgevist in Gent
Foto: Waterwegen en Zeekanaal NV

Waterwegen en Zeekanaal nv heeft meer dan driehonderd fietsen in Gent opgevist tijdens de jaarlijkse daling van het waterpeil. Een record, zegt de maatschappij. Niet alleen tweewielers kwamen boven water, ook andere grote stukken zoals verkeerssignalisatie, winkelkarren en zelfs een wasmachine werden opgevist. De opruimactie kost elk jaar zo’n 15.000 euro.

De waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal nv organiseert elk jaar een waterpeildaling in de Gentse binnenstad. Dat moet eigenaars van panden langs de waterkant de kans geven hun gevels te inspecteren of eventuele herstellingswerken uit te voeren op en onder de waterlijn.

Traditioneel komen dan ook erg veel vermiste tweewielers naar boven. 'En dit jaar is een triest record dat de Vlaamse waterwegbeheerder onnodig veel energie, tijd en geld kost', meldt de organisatie.

Toch is de grote kuis nodig omdat obstakels onder water schade kunnen veroorzaken aan pleziervaartuigen. Tijdens de waterpeildaling staat het water een halve meter lager dan normaal. Daardoor is het iets makkelijker om de fietsen vanop een bootje uit het water te vissen, al hadden de opruimers dit jaar 200 werkuren nodig viir de klus. Daarnaast wordt er jaarlijks ook meer dan 100.000 euro geïnvesteerd in het opruimen van drijfvuil in Gent.

Het grootste deel van de teruggevonden fietsen is klaar voor de schroothoop. De politie komt volgende week wel nog even langs om te kijken of er nog fietsen geïdentificeerd kunnen worden.