ACV-voorzitter Marc Leemans heeft vrijdag op een congres zwaar uitgehaald naar N-VA en Open VLD. Op sociaal-economisch vlak is rechts 'waardenloos en normenloos', zei Leemans, die opriep om te kiezen voor een ander beleid. ACV zal ook naar de rechter trekken tegen de pensioenmaatregelen die de Kamer donderdag goedkeurde.

Leemans verwijt rechts 'tomeloos respect voor de rijken' te hebben, maar 'respectloos' te zijn voor gewone mensen. Hij verwijst naar de regeringsbeslissing om te mogen bijverdienen via allerlei digitale deelplatformen. '19de-eeuwse arbeidsvormen van stuk- en taakloon, al dan niet op afroep. Daens keert zich om in zijn graf.' Ook de flexi-jobs vinden geen genade bij hem.

Kregen vrijdag op het congres achtereenvolgens een veeg uit de pan: N-VA-minister van Financiën Johan Van Overtveldt, Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten en Open-VLD-staatssecretaris Philippe De Backer. 'Bikkelhard in de strijd tegen de kleine uitkeringsfraude. Maar boterzacht voor de enorme fraude van bedrijven, inzake lonen, sociale bijdragen of arbeidsbescherming', klinkt het over die laatste.

Rutten en Open VLD kregen dan weer de 'associale vlaktaks' op haar bord. De liberale plannen voor een sociale vlaktaks vergroten de ongelijkheid, aldus Leemans. 'Een levenswijsheid en tegelijk goede raad: zet als gewone mens nooit geld in op een ezel die zichzelf een renpaard noemt. Vooral niet als hij blauw is. Je winstkans is eerder klein.' Minister van Financiën Van Overtveldt voert dan weer een 'fiscaal wanbeleid' ofte een 'fiscaal pamperbeleid voor bedrijven en rijken'.

Leemans roept daarom op tot een ander beleid en andere politieke keuzes, in lijn met het congresthema 'Gelijkheid maakt het verschil'. 'Maar dan komt het erop aan dat de gewone mensen goed kiezen. Daar zullen we samen anderhalf jaar lang hard aan werken.'

Rechts moest het vrijdag zwaar ontgelden. Rechts is 'op sociaal-economisch vlak zo waardenloos en normenloos', en dat is 'raar', meent de vakbondsvoorzitter. 'Want als rechts op sociaal-cultureel vlak spreekt over mensen met buitenlandse roots, dan roepen ze steeds: die moeten zich aanpassen aan onze waarden en normen. Heb je rechts dat al één keer horen roepen over onze binnenlandse bedrijven met hun roots tot in de belastingsparadijzen. Heb je rechts dat al één keer horen zeggen over de eigen grensoverschrijdende normvervaging, over hun gekonkel met lobbyisten, consultants en fiscale kantoren. Die schrijven tegenwoordig wetten in onderaanneming. Open en bloot. En zowaar tegen vergoeding.'

Tot slot kondigde de voorzitter aan dan dat zijn vakbond naar de rechtbank zal stappen tegen de recente pensioenmaatregel. De 'eenheid van loopbaan' zal volgens de vakbond ervoor zorgen dat wie jong begint te werken, pensioen zal verliezen als hij of zij aan het einde van de loopbaan de job verliest of op SWT gaat.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig