Smalltalk is goed voor u
Foto: pixabay

Het is nooit gemakkelijk om met een onbekende een gesprek aan te knopen. Maar uit een nieuwe studie is gebleken dat u het toch maar beter probeert.

Ooit al eens aan een koffieautomaat gestaan met een collega die u niet zo goed kent? Of misschien hebt u al eens de lift gedeeld met een buurvrouw waar u doorgaans niet meer dan ‘goedemorgen’ tegen zegt? Misschien zit u elke week wel minstens één keer tegenover dezelfde onbekende persoon in de trein? Zo niet, kunt u zich vast wel een gelijkaardige situatie voor de geest halen.

De kans dat u op zo’n moment snel uw smartphone bovenhaalt om geen praatje te ‘moeten’ slaan, is reëel. Want een korte babbel over koetjes en kalfjes vinden we nogal snel ongemakkelijk. Maar uit recent onderzoek aan de universiteit van Chicago is gebleken dat mensen zich door een geforceerde afzondering minder goed voelen dan wanneer ze toch een gesprekje aanknopen. Zowel degene die het gesprek aanknoopte als degene die aangesproken werd, rapporteerden na afloop dat het een aangenamere ervaring dan verwacht was.

‘Mensen onderschatten de kracht van sociale connectie’, zeggen de onderzoekers. ‘De mens is een sociaal dier en de voordelen van interactie gelden ook voor contacten met vreemden.’

De studie bevestigt dus de bevindingen van onderzoekers van de universiteit van Essex in 2014. Ze stelden toen vast dat ‘smalltalk’ met een verre kennis mensen een goed gevoel geeft. ‘Je krijgt het gevoel dat je erbij hoort, dat iemand je erkent. Daarmee wordt een basisbehoefte bevredigd.’