Pietendiscussie ontspoort in Nederland
Foto: Amaury Miller

Sinterklaas is in het land, maar de goedheiligman telt waarschijnlijk de dagen af tot hij opnieuw naar Spanje mag vertrekken. Toch zeker in Nederland, waar de pietendiscussie dit jaar een kookpunt heeft bereikt en in de media zelfs wordt opgeroepen tot een sinterklaasbestand.

Sinterklaas domineert opnieuw de Nederlandse media. Voor het vijfde jaar op rij zorgt ‘de racistische portrettering’ van Zwarte Piet voor heel wat beroering en zet het twee groepen lijnrecht tegenover elkaar: zij die Zwarte Piet willen vervangen door roetpieten en consoorten, en zij die het traditionele Sinterklaasfeest willen beschermen.

Actievoerders tegen Zwarte Piet hebben al onder meer het Sinterklaashuis in Dordrecht gesaboteerd. Ze wilden ook de intrede van de goedheiligman in Dokkum verstoren met een betoging, maar die werd verboden door de burgemeester van Dokkum uit vrees voor rellen, nadat pro-Pieten met groot vertoon de snelweg hadden geblokkeerd.

Ook in Zuilen, bij Utrecht, zorgde een actiegroep voor het behoud van Zwarte Piet donderdag voor ophef. Zo'n tien actievoerders verkleed als pieten, gingen in een school pepernoten en stickers uitdelen zonder dat de directeur daarvan op de hoogte was. De bewuste school viert al enkele jaren geen sinterklaasfeest meer op de traditionele manier met Zwarte Pieten, maar met 'neutrale' vrienden van Sinterklaas.

'Even afgezien van ons standpunt als school over Zwarte Piet is dit niet de manier om kinderen te confronteren met een conflict van volwassenen. Zo leer je dat niet aan kinderen’, reageerde directeur Jochem Grimmelikhuizen.

De actiegroep No More Blackface in Leiden eist dan weer dat burgemeester Henri Lenferink zich niet vertoont bij de intocht van Sinterklaas, en dat de gemeente de subsidies voor het feest intrekt. 'Over de racisme valt niet te polderen', aldus een van de actievoerders die werd geciteerd door het Leidsch Dagblad.

Sinterklaasbestand

Elke dag wel een nieuw relletje, lijkt het wel. Sinterklaas zou voor minder gaan aftellen naar het moment dat hij opnieuw naar Spanje mag vertrekken. De Nederlandse krant Algemeen Dagblad riep donderdag samen met een groot aantal Bekende Nederlanders op tot een sinterklaasbestand. De krant wil zo lang Sinterklaas in het land is, geen discussie over het feest.

‘Als we nu eens samen afspreken elkaar niet te bestoken vanaf het moment dat de sint voet op Nederlandse bodem zet tot de dag na zijn vertrek? Dat is het enige wat we vragen: een sinterklaasbestand’, klonk het op de voorpagina van de krant.

Binnenin de krant zijn er BN’ers die zich ook uitspreken tegen de felle discussies tijdens de sinterklaastijd. ‘Deze weken even niet discussiëren, maar feestvieren’, zegt Tijl Beckand. Ook premier Mark Rutte spreekt zich uit. ‘We gunnen de kinderen allemaal de magie van 5 december. Je kunt in Nederland heel goed je mening laten horen zonder het feest te verstoren of vernielingen aan te richten.’

Bedreigd

Niet alleen kinderen zijn de dupe van de pietendiscussie. De Nederlandse presentator Humberto Tan vertelde donderdagavond in zijn eigen talkshow RTL Late Night dat hij al anderhalf jaar beveiliging krijgt, nadat hij het had opgenomen voor Sylvana Simons, een van de vurigste tegenstanders van Zwarte Piet.

‘Al anderhalf jaar lopen bewakers met mij mee van hier naar de garage, omdat ik bedreigd word. Waarom? Omdat ik me twee jaar geleden heb uitgesproken over Zwarte Piet’, aldus Tan.