Dewael lanceert idee van 'Brussels Metropolitan Police'
Foto: Photo News

Om het debat over een fusie van politiezones in Brussel te ontmijnen, lanceert Open VLD-fractieleider Patrick Dewael het idee van een 'Brussels Metropolitan Police'. Die zou rechtstreeks onder de Brusselse minister-president vallen. Zo moeten de bestaande zones niet samenvloeien, want dat idee ligt moeilijk bij de Brusselse burgemeesters en Franstalige partijen.

De visie op lange termijn, het personeelsbeleid en de grote investeringen komen bij de Brusselse minister-president te liggen, schrijft Dewael (Open VLD) in zijn voorstel, waar De Morgen vrijdag over bericht. Maar de 19 Brusselse burgemeesters blijven wel een rol spelen: zij zullen autonoom het gezag blijven voeren voor de concrete acties op het terrein.

Experts reageren positief op het plan van de Open VLD'er, net als de Vlaamse partijen. Een reactie uit het Franstalig kamp is er voorlopig nog niet. Het voorstel van Dewael komt er na de rellen in Brussel.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) herhaalde gisteren in de Kamer dat hij voorstander is van fusies van politiezones, en dat niet enkel in Brussel. Jambon wees wel de suggestie van onder meer SP.A en CD&V van de hand dat hij de fusie van de zes Brusselse zones met een eenvoudig koninklijk besluit kan realiseren.

‘Het punt is dat je zo’n fusie niet eenzijdig kunt opleggen als federaal niveau. Dat werkt niet. Als je dat morgen doet, dreigt het moeras in Brussel. Vooral op het terrein leidt zoiets tot een operationele ramp. Voor een fusie heb je een draagvlak nodig bij alle betrokken verantwoordelijken op lokaal en gewestelijk vlak. En dat ontbreekt: niemand van de negentien burgemeesters is voor,’ aldus Jambon vandaag in De Standaard.