Brusselse winteropvang vervroegd open wegens grote vraag
Foto: Kristof Vadino

De 300 bedden van de winteropvang in de Koningsstraat in Brussel zullen op 27 november vervroegd ter beschikking gesteld worden van daklozen. Oorspronkelijk was gepland om het gebouw op 15 december te openen, maar de grote nood aan plaatsen zorgt voor een vervroegde opening.

De vervroegde opening komt er op initiatief van de GGC-collegeleden Pascal Smet (SP.A) en Céline Fremault (CDH) en de raad van bestuur van Samusocial. De Brusselse daklozenorganisatie verzorgt de coördinatie van het gebouw en zag de afgelopen dagen al een grote nood aan opvangplaatsen. Er wordt geen extra budget vrijgemaakt voor de vervroegde opening.

‘Een objectieve monitoring is opgezet en hiermee kunnen we indien nodig snel reageren. De opening werd met 15 dagen vervroegd omdat dit deel uitmaakt van de logica van het winterplan’, verklaart minister Fremault.

Op 15 november opende Samusocial ook al zijn opvangcentrum op de Poincarélaan, eveneens goed voor 300 bedden. De organisatie had na een reportage in De Standaard eerder deze maand al tientallen aanbiedingen gekregen van mensen die graag wilden helpen. Eén man beloofde tienduizend euro om dekens te kopen.

Met de opening van het gebouw in de Koningsstraat en de 400 permanente plaatsen bedraagt de structurele opvang zo’n 1.000 plaatsen. Daar komen later nog 300 bedden bij van het federale opvangcentrum in Haren dat gecoördineerd wordt door het Rode Kruis.