Zara kopieert portretten van jonge kunstenaars op tas
De tekening van Boris Schmitz werd klakkeloos overgenomen op een tas van Zara. Foto: Boris Schmitz
Boris Schmitz, een 24-jarige kunststudent uit Keulen, probeert naam te maken met portretten die hij tekent in één lijntrek. Zijn blog heeft 6.000 volgers. Een van hen mailde hem uit Praag dat ze twee van zijn tekeningen had herkend op een tas van Zara. Helaas: Zara had Schmitz geen toestemming gevraagd om zijn werk te gebruiken, laat staan ervoor betaald.

Na een oproep op zijn blog bleek dat de tas ook te koop was in  Italië, Brazilië, Australië  en China. De Spaanse koningin Letizia is ermee  gefotografeerd bij een publieke ge­legenheid.

Schmitz mailde zijn ongenoegen naar de Duitse hoofdzetel van de Spaanse keten. Toen hij een paar uur later een tas wilde kopen als bewijsmateriaal, waren ze al uit de rekken gehaald. Ook online waren ze niet meer te koop.

Zara antwoordde dat er niet veel van de tassen waren verkocht in Duitsland, een vast antwoord bij klachten over plagiaat. De jonge artiest nam Philipp Obladen onder de arm, een advocaat gespecialiseerd in auteursrecht. Hij eist 12.500 euro schadever­goeding. Een bescheiden eis, vindt hij, want het bedrijf heeft 2.200 vestigingen, de omzet was waarschijnlijk hoger. 

Tegenbod

Zara heeft de advocaat ondertussen telefonisch een tegenbod gedaan van 5.000 euro. Ondertussen hebben ook de Franse illustrator Quibe en de Syrische fotografe en designer Annes Bil hun werk herkend op dezelfde tas: de zaak wordt dus nog een beetje complexer.