Radarcontroles op plek aanrijding journaliste
Na het overlijden van Stephanie Verbraekel werd een wake gehouden op de plek van de aanrijding. Foto: BART DEWAELE

De gemeente Schaarbeek vraagt het Brussels gewest om op de Haachtsesteenweg maatregelen te nemen om er de veiligheid van voetgangers te verhogen.

Ruim twee weken geleden overleed Stephanie Verbraekel nadat ze vlakbij haar woning in Schaarbeek was aangereden door een auto. De 28-jarige journaliste was vormgeefster bij De Standaard.

Het dodelijk ongeval schokte ook de buurt. De vrijdag na haar overlijden organiseerden bewoners een wake op de Haachtsesteenweg in Schaarbeek, de plek waar de aanrijding plaatsvond. In de buurt leeft al lang grote onvrede over de gevaarlijke verkeerssituatie. Vooral ’s nachts gebruiken wegpiraten de rechte steenweg als raceparcours. Het probleem van straatraces stelt zich onder meer ook in Laken.

Als reactie op het ongeval maakte de Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) bekend dat de gemeente aan het gewest zal vragen om enkele maatregelen te nemen. ‘De Haachtsesteenweg is een gewestweg en dus mag de gemeente geen rechtstreekse maatregelen nemen over de inrichting ervan’, klinkt het.

‘Zo snel mogelijk’

Concreet gaat het om een verbetering van de verlichting langs de steenweg, vooral aan de oversteekplaatsen voor voetgangers. Er moeten ook (meer) preventieve en repressieve radarcontroles komen om de snelheid te beperken op de plaats van het ongeval en andere stukken van de Haachtsesteenweg. Er wordt overwogen of er een extra zebrapad komt op de plaats waar Stephanie probeerde over te steken.

De bevoegde Brusselse minister Pascal Smet (SP.A) is van plan om de suggesties ‘zo snel mogelijk’ uit te voeren. Omdat er een tram door de straat rijdt, zijn aanpassingen aan de infrastructuur praktisch onmogelijk.

Volgens Clerfayt is het ‘helaas niet de eerste keer dat zich op deze as ongevallen voordoen als gevolg van een onaangepaste snelheid’.Uit de analyse die hij van het ongeval liet maken, blijkt dat overdreven snelheid de hoofdoorzaak van het ongeval zou zijn geweest. Het gerechtelijk onderzoek zal daarover uitsluitsel moeten geven. De verkeersexpert die het parket heeft aangesteld werkt nog aan zijn verslag.