Meer Belgen in Belgische competitie? Pro League zet opmerkelijk voorstel van Club Brugge op agenda
Foto: BELGA

De Pro League, die de belangen van de 24 profclubs behartigt, heeft oren naar het voorstel van Vincent Mannaert om meer geld van het tv-contract te laten doorstromen naar de clubs met meer Belgische spelers in de A-kern. “Maar we willen eerder een reeks coherente maatregelen nemen in plaats van hier en daar enkele kleine aanpassingen”, reageerde CEO Pierre François donderdag.

LEES MEER: Club Brugge-manager Vincent Mannaert komt met opmerkelijk voorstel om meer Belgen in de eigen competitie te krijgen

De manager van Club Brugge opperde donderdag in Het Nieuwsblad om meer geld vrij te maken van de tv-gelden voor clubs die meer Belgen in de kern hebben. François laat weten het een “meer dan bespreekbaar” idee te vinden en plaatst het voorstel van Mannaert op de agenda van de volgende Algemene Vergadering op 14 december. “Maar dit jaar verandert er niets”, zei de CEO van de Pro League.

François verduidelijkt wel dat de Pro League al een aantal maatregelen heeft genomen om het aantal Belgen in de profcompetities te verhogen. “De rijkdom van de Belgische profclubs zit in de jeugdopleidingen”, benadrukt François. Om te vermijden dat onze jeugdspelers te snel voor een buitenlands avontuur kiezen, werkt de Pro League samen met sportersvakbond Sporta en Minister van Arbeid Kris Peeters (CD&V) aan een aanpassing van een Koninklijke Besluit. Dat moet toelaten om jeugdspelers vanaf 15 jaar een semiprofessioneel contract te geven. De wijziging zal opgenomen worden in de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). “Dat zal ons toelaten om toptalenten als Zinho Vanheusden (Inter Milaan) en Thibaud Verlinden (Stoke City) in België te houden”, aldus François.

Komende maandag zit François als vertegenwoordiger van de Pro league ook samen met Voetbal Vlaanderen en het ACFF. François zal er het plan voorstellen om de beloftenteams van de profs te laten deelnemen aan de eerste en tweede amateursklasse. “Veel talenten verlaten België namelijk, omdat ze de beloftenreeksen te zwak vinden”, verklaarde François het plan.

De Pro League wil bovendien komaf maken met Belgische clubs die bij elkaar jeugdspelers gaan wegplukken. “Dat werkt contraproductief voor de jeugdopleiding. We zullen daarom een intern reglement opstellen dat dergelijke praktijken aan banden legt”, bevestigde François. Ook dat staat op 14 december op de agenda.