Musk haalt deadline met ‘grootste batterij ooit’
Foto: REUTERS

Begin maart zei Tesla-baas Elon Musk op Twitter dat hij binnen de 100 dagen de grootste batterij ooit zou bouwen. Hij hield woord.

De staat Zuid-Australië draait voornamelijk op zonne- en windenergie. Heel wat kool- en gascentrales sluiten daarom de deuren, maar dat zorgt soms voor black-outs, wanneer de vraag naar elektriciteit groter is dan het aanbod. Zo kwamen in februari van dit jaar nog zeker 30.000 gezinnen zonder elektriciteit te zitten.

De staat besloot dan maar een plan uit te werken ter waarde van zo’n 330 miljoen euro, om ervoor te zorgen dat zelfs bij de hoogste noden, niemand zonder elektriciteit zou komen te zitten. Ook Tesla-baas Elon Musk bood zijn hulp aan. Hij stelde voor een batterij van 100 megawatt te bouwen - de ‘grootste batterij ooit’ - die energie kan opslaan van een windmolenpark, en zo’n 30.000 huishouden van stroom kan voorzien wanneer die elders zou wegvallen.

Tesla beloofde bovendien dat de batterij binnen de 100 werkdagen gebouwd zou kunnen worden. Dat veroorzaakte ongeloof en ophef, onder meer op Twitter. Maar Musk verzekerde: ‘Wij installeren het systeem en doen het binnen de 100 dagen na de ondertekening van het contract werken. Anders geven we het gratis aan Zuid-Australië.’

Belofte gehouden

In juli werd het contract uiteindelijk getekend. Op dat moment was het project al half afgewerkt. En dat heeft er nu tot geleid dat het lijkt dat Musk zijn belofte zal kunnen houden.

De gigantische lithium-ion-batterij wordt binnen enkele dagen geïnstalleerd nabij een windmolenpark van het Franse bedrijf Neoen. Eerst moet ze nog enkele dagen intensief getest worden, waarbij de betrokken overheden zullen bekijken of voldaan is aan alle voorwaarden. De lancering staat vervolgens gepland voor 1 december.

‘De anderen praten vooral, maar wij maken Zuid-Australië effectief zelfvoorzienend wat energie betreft’, stelt de premier fier in een statement. ‘De batterij wordt een belangrijk deel van onze energievoorziening, zodat we die hebben om op terug te vallen indien nodig.’ Hoeveel geld de regio ervoor zal neertellen, is nog niet geweten.