VRT komt de kijkers tegemoet die na de verhaalwending in de vijfde aflevering van Eén-reeks Tabula Rasa de eerste afleveringen opnieuw wilden bekijken. Die zijn opnieuw beschikbaar op VRT NU.

Aan het einde van de vijfde aflevering van de Eén-reeks Tabula Rasa zit een verhaalwending die alles wat er voordien te zien was in een nieuw daglicht stelt. Die vijfde aflevering werd afgelopen zondag uitgezonden. Als gevolg daarvan wilden veel kijkers de vier voorgaande afleveringen opnieuw bekijken ‘om te zien of het allemaal nog wel klopt’.

Maar wie de afleveringen niet opgenomen had, was eraan voor de moeite. Op het digitale platform VRT NU waren  de eerste twee afleveringen zondag alweer verdwenen. Bij de lancering van dat platform in januari van dit jaar had de VRT, nochtans, verzekerd dat alle programma’s er dertig dagen lang te herbekijken zouden zijn.

Dat de eerste afleveringen van Tabula Rasa er al zo snel niet meer te zien waren, had te maken met een rechtenkwestie, klinkt het bij de VRT. Een fictiereeks maken neemt jaren in beslag. Toen de VRT en Caviar, het productiehuis achter de serie, een overeenkomst ondertekenden rond Tabula Rasa was er nog geen sprake van VRT NU.

Dus ondertekenden beide partijen een in die tijd gangbaar contract. Dat contract gaf de VRT het recht om alle afleveringen zeven dagen online aan te bieden. De VRT had de vraag van het publiek begrepen en deed er alles aan om die twee afleveringen zo snel mogelijk weer online te krijgen, en alle volgende afleveringen een maand lang online te houden. Omdat er ook een buitenlandse coproducent betrokken is, duurde het wat langer om daarvoor de nodige toestemmingen te verkrijgen.

U kan de voorbije afleveringen hier herbekijken.