Noorwegen schrapt ‘Tesla-taks’
De Noorse taks zou vooral eigenaars van dure modellen van Tesla treffen Foto: Photo News

De Noorse regering zet niet door met haar plannen om een belasting te heffen op grote elektrische wagens. De rechtse minderheidsregering besliste tijdens begrotingsgesprekken met de centrumrechtse partijen, die voor gedoogsteun zorgen, om de omstreden taks te begraven.

In Noorwegen zijn elektrische wagens momenteel vrijgesteld van nagenoeg alle zware taksen, die wel gelden op andere wagens. Die maatregel heeft duidelijke resultaten opgeleverd: een op de vijf nieuwe wagens is er elektrisch, een marktaandeel dat nergens ter wereld geëvenaard wordt.

Maar een maand geleden kondigde de nieuwe Noorse regering aan dat ze een van de fiscale voordelen schrappen wil voor elektrische wagens van meer dan 200.000 euro. Het voorstel kreeg meteen de bijnaam ‘Tesla-taks’, omdat het in eerste instantie de luxemodellen van de Amerikaanse fabrikant treft. De aankoop van een nieuwe Tesla X zou met de nieuwe taks omgerekend ongeveer 7.500 euro duurder uitkomen.

Maar het voorstel stuitte meteen op heel wat kritiek. Onder meer de liberale partij verzette zich tegen de taks, omdat in eerder akkoord was vastgelegd dat de fiscale uitzondering tot 2020 behouden zou blijven. Omdat de steun van de liberalen essentieel is om aan een meerderheid te raken in het parlement, werd na onderhandelingen beslist om de ‘Tesla-taks’ op te bergen.