Geen straf voor politieagent die ‘lukraak geweld’ gebruikte tegen betoger
Foto: David Van Hecke

Een politieagent die in oktober vorig jaar een betoger tegen een privéfeest op de Gentse Graslei had geslagen, krijgt de gunst van de opschorting. Het toegepaste geweld was wel niet in proportie met het doel dat werd nagestreefd, stelde de correctionele rechtbank.

Het ging om een privéfeest op de Gentse Graslei van projectontwikkelaar MG Real Estate (De Paepe Group) om winkelcentrum Post Plaza op de Korenmarkt te openen. Er kwamen enkele honderden partycrashers op af die zich verzetten tegen het privégebeuren op een publieke plaats. Het feest was door het Gentse schepencollege vergund als ‘cultureel evenement’, en dat zette kwaad bloed. De betogers organiseerden hun eigen feest op de Graslei.

De toestand liep even uit de hand toen enkele aanwezigen met bier begonnen te gooien en het feest van MG Real Estate wilden binnendringen. De politie kwam meteen tussenbeide, maar een actievoerder die zich passief verzette, kreeg klappen met een matrak. De man had een gebroken pink en was twee maanden arbeidsongeschikt. De politieagent moest voor de rechtbank verschijnen.

De verdediging stelde dat de politie kordaat moest optreden om de situatie onder controle te houden, maar volgens de rechtbank was het toegepaste geweld ‘lukraak’. De man kreeg wel de gunst van de opschorting. Dat betekent dat hij schuldig bevonden wordt, maar geen straf en geen vermelding op zijn strafblad krijgt.