Booking.com kan niet langer laagste prijs garanderen
Foto: isopix
De regering heeft een voorstel goedgekeurd waarmee de macht van hotelwebsite booking.com aan banden wordt gelegd. Hotels zullen daardoor op hun eigen website lagere kamerprijzen mogen aanbieden dan op de boekingsites.

Hotels mogen in de toekomst lagere prijzen aanbieden op hun website aanbieden dan bij onlineplatformen als Booking.com. Dat heeft de ministerraad vandaag beslist. Het wetsvoorstel van minister van Economie Kris Peeters (CD&V) en minister van Middenstand Denis Ducarme (MR) was er gekomen omdat de hotelsector al sinds mei klaagde dat boekingsites zoals booking.com eisen dat de kamerprijs op hun site lager ligt dan op de websites van de hotels zelf.

Volgens Peeters komt er nu ‘een einde aan het onevenwicht tussen de uitbaters van hotels en de platformoperatoren.’Volgens de minister is het ontwerp een goede zaak voor de consumenten, omdat zij betere prijzen kunnen bekomen op de sites van de hotels en andere toeristische logies zelf.

Ook in Frankrijk en Duitsland mag het hotelplatform niet langer eisen dat zaken op hun eigen site steeds een hogere kamerprijs afficheren dan op Booking.com.

Transparantie

In een reactie zegt Booking.com het oneens te zijn. Het bedrijf is ervan overtuigd te zijn dat prijspariteit een transparante en consistente prijsvergelijking garandeert voor de consument. ‘In plaats van honderden individuele accommodatiewebsites te moeten consulteren om prijzen te vergelijken, kan de consument op één platform terecht om zijn/haar beslissing makkelijker te maken’, luidt het.

Volgens Booking.com maken kleinere, onafhankelijke hotels op het platteland door hun platform dezelfde kans om klanten te trekken als grote hotelketens.