78 banen weg bij Philips Lighting in Turnhout
Foto: BELGA

Bij Philips Lighting in Turnhout vallen 78 ontslagen. Tegen 2020 moet in totaal 30 procent van het personeel weg, wat het banenverlies kan doen oplopen tot meer dan 200.

Het personeel is vanmorgen op de hoogte gebracht tijdens een bijzondere ondernemingsraad. De ontslagronde die nu is aangekondigd, treft 29 bedienden en 49 arbeiders.

De afgelopen jaren waren er al verschillende herstructureringen. Momenteel telt de vestiging volgens een van de bonden nog zowat 735 werknemers.

De Turnhoutse vestiging maakt onder meer lampen voor straatverlichting, sportstadions, winkels en beamers. De laatste jaren loopt de vraag sterk terug door de opkomst van ledverlichting, die Philips goedkoper in Azië maakt. De bonden vrezen daarom voor een uitdoofscenario voor de hele fabriek.

De voorbije jaren waren er al verschillende grote ontslagrondes. In 2007 waren er nog 2.400 werknemers. De vorige grote herstructurering in Turnhout dateert van 2015, toen bijna 160 jobs werden geschrapt.

'Dit is geen nieuws voor de mensen, in die zin dat we ook in het verleden heel open hebben gecommuniceerd', zegt plantmanager Inge Bruynooghe. 'De daling heeft alleen maar te maken met de opkomst van led, en dat zien we in onze marktsegmenten.' 

Vorig jaar kondigde Philips Lighting ook aan de vestiging in Kontich te sluiten, waarbij 121 jobs zouden worden geschrapt. Een deel van de activiteiten zou naar Turnhout verhuizen.