Facebook toont welke Russische propaganda u zag
Foto: BELGAIMAGE

Gebruikers van de sociale netwerken Facebook en Instagram zullen binnenkort op een nieuwe pagina op de site kunnen nagaan met welke door Rusland aangestuurde inhoud ze in contact zijn gekomen, tussen januari 2015 en augustus 2017. Het instrument zal tegen het einde van het jaar beschikbaar zijn in het Facebook Help Center.

Dat maakte de sociaalnetwerksite bekend. Concreet gaat het om Facebook-pagina’s en Instagram-accounts van het ‘Internet Research Agency’, een bedrijf dat gelinkt wordt aan de Russische overheid. Dat bedrijf wordt ervan beschuldigd duizenden berichten op sociale netwerken te hebben geplaatst, om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

‘Het is belangrijk dat mensen begrijpen hoe buitenlandse actoren hebben geprobeerd om verdeeldheid en wantrouwen te zaaien door Facebook te gebruiken voor en na de Amerikaanse verkiezingen in 2016’, zegt Facebook in een blogbericht.

Het Amerikaanse Congres heeft Facebook en andere internetreuzen met de vinger gewezen omdat ze de verspreiding van content in lijn met Russische belangen hebben toegelaten. Ook hekelt het Congres dat de bedrijven getalmd hebben met hun reactie op de inmenging.

In totaal bereikte content die door Russische operatoren is gecreëerd zowat 150 miljoen gebruikers van Facebook en Instagram. Dat heeft de juridische directeur van Facebook, Colin Stretch, gezegd tijdens een parlementaire hoorzitting daarover.

De Amerikaanse zender CNN meldt dat het instrument niet voor alle gebruikers beschikbaar zal zijn, maar enkel voor wie die inhoud en pagina’s leuk vond of volgde.