Ex-advocate van Chodiev ondergedoken
Patokh Chodiev Foto: belgaimage
Catherine Degoul, de Franse advocate die in 2011 in Brussel een minnelijke schikking afdwong voor Patokh Chodiev, voelt zich bedreigd.

Catherine Degoul (58) was de advocate die eind 2010 door het Franse Elysée was afgevaardigd om de gerechtelijke problemen van Patokh Chodiev in ons land te regelen.  

Het was Degoul die in 2011 in het Brusselse justitiepaleis samen met een aantal Belgische confraters de onderhandelingen over de minnelijke schikking voerde. Zij was het ook die begin 2011 samen met Armand De Decker (MR) thuis op bezoek ging bij de toenmalige minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) in een poging de zaak te regelen. 

Sinds in de pers bekend raakte dat ze betrokken was in de Kazachgate-zaak, leek de Franse advocate wel van de aardbol verdwenen. Ze liet haar advocatenkantoor in Nice voor wat het was en verdween van het publieke toneel.  Maar ondertussen is ze terecht. Dat blijkt uit de gerechtelijke documenten die De Standaard, Le Soir, Le Vif en Mediapart konden inkijken. 

In een  verhoor dat de Franse speurders van haar afnamen op 15 september 2016 zegt Degoul: ‘Ik was niet verdwenen, maar ik kom zo weinig mogelijk buiten.’ Volgens Degoul wordt ze geïntimideerd en bedreigd. ‘Mijn brieven worden geopend, er zijn personen die me elke dag volgen. Ik word geduwd op straat.’ 

Volgens haar ligt de Kazachgate-zaak aan de basis van de bedreigingen. 

Bizarre huiszoeking

Of Degoul echt bedreigd wordt, is niet zeker. Aan haar laatste verhoor ging een bizarre huiszoeking vooraf in haar appartement in de oude stad van Nice. Het leek of er niemand was. De brievenbus bleek al heel lang niet meer gelicht en niemand opende de deur. Er kwam een slotenmaker aan te pas om de zwaar beveiligde deur te openen. Degoul lag in bed, zo bleek. De speurders ontdekten 7.750 euro in cash en een aantal reiskoffers die op slot waren. 

Daarin bleek geen geld te zitten maar wel tientallen verpakkingen met pasta, bloem, linzen, en muesli. Genoeg om een maandenlang beleg te overleven. 

Catherine Degoul kreeg in 2011 in totaal 7 miljoen euro uitgekeerd van Chodiev en co. De helft daarvan ging naar Armand De Decker en de Belgische advocaten. Er zijn nog miljoenen aan cash spoorloos. 

Mmv Alain Lallemand (Le Soir), Thierry Denoel (Le Vif) en Yann Philippin (Mediapart)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in