Zwitsers dorpje wil nieuwe gezinnen meer dan 50.000 euro geven
Het prachtige dorpje Albinen is vooral in trek bij toeristen. Foto: WikiMedia

Ze zitten met de handen in het haar in Albinen, een gezellig klein Zwitsers dorpje. Om de leegloop tegen te gaan, wil het plaatselijke bestuur gezinnen die naar het dorp verhuizen een smak geld geven.

Albinen is een pittoresk dorpje in het zuidwesten van Zwitserland, met 240 inwoners, gezonde berglucht en een fenomenaal uitzicht over de vallei van de Rhône. Helaas is het vooral in trek bij toeristen, die verblijven in de vele vakantiewoningen. Veel gezinnen met kinderen trekken er weg omdat er niet veel jobs zijn en verhuizen naar de steden in de buurt.

Door de exodus van gezinnen en vooral kinderen moest de school in het dorp onlangs de deuren sluiten. Niet genoeg leerlingen betekent niet genoeg geld om onderwijzers te betalen.

Net daarom is 30 november een erg belangrijke datum voor Albinen. Op die dag wordt er gestemd over een nieuwe beleidsmaatregel die opnieuw gezinnen naar het dorp moet lokken om er permanent te komen wonen. Wie vanaf dan een huis in het dorp bouwt of koopt, zou 21.000 euro per volwassene en 9.000 euro per kind krijgen. Met andere woorden: een gezin met één kind krijgt er al zeker 51.000 euro.

10 jaar blijven

Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Om kans te maken, moet je jonger zijn dan 45 jaar en moet je een contract tekenen waarin staat dat je tien jaar in het dorp blijft wonen. De eigendom die gebouwd of gekocht wordt, moet dan weer meer dan minstens 170.000 euro waard zijn, en moet je hoofdverblijfplaats zijn. Het geld mag je houden, behalve als je toch binnen de tien jaar verhuist.

‘Het is een investering in de toekomst’, zeggen de initiatiefnemers. ‘Het dorp zal er beter van worden door belastingen, bouwcontracten en aankopen in de winkels. Jonge mensen zullen het dorp weer doen leven en wie weet kan zelfs de school weer open.’

Keerzijde is dan weer dat er weinig jobs zijn, maar het is slechts een halfuur rijden naar grote steden als Visp en Sion.