Gisele Bündchen onttroond als koningin van de supermodellen
Gisele Bündchen Foto: Photo News

Na veertien jaar komt er een einde aan de heerschappij van het Braziliaanse model Gisele Bündchen (37) als bestbetaalde model ter wereld. De 22-jarige Kendall Jenner neemt het kroontje over. Ze verdiende in 2017 maar liefst 22 miljoen dollar, zo’n 18,7 miljoen euro.

De fotoapp Instagram maakt vandaag van veel jonge vrouwen modellen. De gelukkigen kunnen er zelfs hun brood mee betalen. Voor veel nieuwe supermodellen is het bovendien dé manier om publiciteitscampagnes te strikken. En dat loont. Voor het eerst in vijftien jaar staat een jonge Instagramster aan top van de Forbes-lijst met best betaalde modellen ter wereld.

De 22-jarige Kendall Jenner, de jonge stiefzus van Kim Kardashian, verdiende tussen 1 juni 2016 en 1 juni 2017 22 miljoen dollar. Dat is een pak meer dan de tweede in het rijtje: Gisele Bündchen (37), die de laatste veertien jaar bovenaan de lijst stond en het jongste jaar 17,5 miljoen dollar verdiende.

Sensatie

Gisele Bündchen onttroond als koningin van de supermodellen
Kendall Jenner Foto: AFP

Jenner mag onder meer haar Instagramvolgers danken. De advertenties op haar account met 85 miljoen volgers resulteerden in een flinke opbrengst. Maar de jonge sensatie is ook het gezicht van campagnes van Adidas, La Perla en Estée Lauder. En ze deed dit jaar modeshows van onder andere Alexander Wang, Fendi, Chanel en Marc Jacobs. Ten slotte verdient Jenner ook flink aan de realityreeks van haar familie en de kledinglijn die ze samen met haar zus Kylie ontwikkeld heeft - die kreeg de toepasselijke naam Kendall + Kylie.

Jenner haalde vorig jaar al de derde plaats. Met een toename van 150 procent in een jaar tijd kon ze toen rekenen op een jaarloon van zo’n tien miljoen dollar. Toen moest ze naast Gisele Bündchen ook het Braziliaanse model Adriana Lima voor zich dulden.

Voor het eerst staat er ook een plus size-model in de top tien van best betaalde modellen. Ashley Graham staat op de tiende plaats en verdiende tussen 1 juni 2016 en 1 juni 2017 5,5 miljoen dollar.