Beaufort moet ‘zowel kusttoerist als kunstliefhebber’ bekoren
Foto: Frederik Buyckx

Beaufort, het driejaarlijkse kunstevenement aan zee, schakelt achttien kunstenaars verdeeld over negen kustgemeentes in. Met de zee als thema.

‘De werken in Beaufort 2018 gaan op zoek naar het vrijdenkende karakter van de kust’, zegt curator Heidi Ballet. ‘De specifieke sfeer is ook aanwezig in het surrealisme van Ensor en werkte inspirerend op onder meer de Amerikaanse soulzanger Marvin Gaye en de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig.’

Ballet koos voor achttien artiesten, zoals de Katja Novitskova uit Estland. Zij stond recent nog op de biënnale van Venetië. Ook heel wat Belgische kunstenaars doen mee. Zo zullen onder meer het Brusselse collectief Rotor, Guillaume Bijl, Stief DeSmet en Frederik van Simaey hun werken presenteren.

Laagdrempelig

Deze editie moet laagdrempelig en gratis zijn, zonder dat die inboet aan artistieke waarde. ‘Zowel de kunst- en cultuurliefhebber als de kusttoerist moet met de voeten in het zand kunnen genieten van de installaties. Daarmee keert Beaufort een beetje terug naar het oorspronkelijk concept’, aldus West-Vlaams gedeputeerde voor Toerisme Franky De Block (SP.A).

Op de vorige editie kwam nogal wat kritiek, vooral vanuit de kustgemeenten zelf. Voor deze editie ging de curator in gesprek met alle gemeenten en hadden ze inspraak in de werken en de locaties. Blankenberge besliste om niet mee te doen. De badstad heeft andere plannen.

Toerisme

Beaufort 2018 krijgt ook een blijvend karakter, want zeker zeven werken blijven staan aan de kust.

De provincie West-Vlaanderen komt zelf met 1,5 miljoen euro over de brug. ‘Toerisme is de belangrijkste economie aan de kust. De concurrentie is echter hard, dus moeten we blijven innoveren. Beaufort geeft reden om naar de kust te komen en op die manier is cultuur de poort naar een toeristische meerwaarde’, zegt De Block.

Beaufort vindt plaats van 30 maart tot 30 september 2018.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig