Actievoerders saboteren Sinterklaashuis, burgemeester lacht er niet mee
Foto: EPA-EFE

In het Nederlandse Dordrecht hebben anti-Zwarte Piet-actievoerders het Sinterklaashuis gesaboteerd. Dagelijks bezoeken honderden schoolkinderen het pand om te kijken hoe Sinterklaas en zijn Pieten leven terwijl ze in Nederland verblijven.

Toen de medewerkers van het Sinterklaashuis in Dordrecht vanochtend de deur probeerden te openen, bleek dat onmogelijk. Het slot van de voordeur was volgegoten met vloeibaar metaal. Op de gevel waren tientallen stickers gekleefd met ‘Zwarte Piet is racisme’. Nadat de deur werd opengebroken, konden de medewerkers aan de slag zodat het Sinterklaashuis toch tegen 10 uur geopend kon worden voor het publiek.

In een anonieme mail aan de Nederlandse krant Algemeen Dagblad gaven de actievoerder uitleg bij hun bedoelingen: ‘Met deze ludieke en satirische actie willen wij duidelijk maken dat we het schandalig vinden dat in een leuke multiculturele stad als Dordrecht nog altijd Sinterklaas gevierd wordt, dat helaas niet voor ieder kind een leuk en toegankelijk feest is.’

‘We hopen dat er door onze actie geen tijd meer was om de Zwarte Pieten te schminken’, klinkt het.

Roetveegpieten

Erik Zindel, de organisator van het Sinterklaashuis, dat al meer dan dertig jaar een jaarlijkse attractie is voor kinderen, vindt de actie niet bepaald ludiek. Hij wijst erop dat een kinderfeest niet ‘verziekt’ hoort te worden door actievoerders en dat het Sinterklaashuis al enkele jaren geen Zwarte Pieten meer heeft, maar roetveegpieten.

Ook de burgemeester van Dordrecht kan de actie allerminst smaken. ‘Ieder mag zijn eigen mening hebben, maar van andermans spullen blijf je af’, klinkt het.

 

 

Jaarlijks krijgt het Sinterklaashuis zo’n 30.000 bezoekers over de vloer.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in