PVDA: ‘Link Verhofstadt met Paradise Papers’
Foto: BELGA

Een van de dochterbedrijven van de Belgische gastankerrederij Exmar, Exmar Offshore Ltd., is gevestigd in belastingparadijs Bermuda. Dat ontdekte de PVDA in de data van de Paradise Papers, die sinds vrijdag online staan. Europees Parlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD) was tot 2016 bestuurder bij Exmar. Volgens de PVDA had Verhofstadt, die in 2013 60.000 euro verdiende bij Exmar, moeten ingrijpen.

Maar Verhofstadt spreekt van ‘fake news’. ‘Dit gaat letterlijk om offshore-activiteiten, geen offshorebelastingconstructie’, zegt woordvoerder Bram Delen.

Gevraagd naar een reactie zegt ceo Nicolas Savereys dat ondernemingen ‘de plicht hebben om de minst belastbare route te gebruiken’. Maar hij ontkent tegelijkertijd dat de constructie via Bermuda een belastingvoordeel oplevert. ‘Het gaat om een slapende vennootschap. We hebben veel van die bedrijven over de hele wereld, ook in Panama, Bermuda ... Dat heeft te maken met onze schepen die best elk via een aparte firma verzekerd en gefinancierd worden.’ In Bermuda heeft Exmar geen werknemers of activiteiten, zegt Savereys. Waarom dan Bermuda? ‘Omdat je daar gemakkelijk firma’s opent en weer sluit. In België is dat héél moeilijk.’

Volgens de PVDA is het geen toeval dat al die firma’s in belastingparadijzen gevestigd zijn. ‘We hebben die Bermuda-vennootschap opgemerkt in de jaarrekeningen, Verhofstadt had dat ook kunnen vinden’, zegt voorzitter Peter Mertens.)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig