Weg met plastic wegwerpzakjes: voortaan met tupperwaredoos naar Carrefour
Zo gaat het vandaag: inpakken in papier en dan in een zakje. Foto: Marc Herremans - Corelio

Carrefour pioniert. Vanaf vandaag mag de klant met zijn eigen tupperwaredozen of zakken naar de bedieningstogen komen en daar zijn vlees of vis laten inpakken. ‘Een volgende stap in ons duurzaamheidsbeleid’, zegt woordvoerder Baptiste van Outryve.

Weg met plastic wegwerpzakjes: voortaan met tupperwaredoos naar Carrefour
Als deze affiche in je Carrefour hangt, weet je dat je met je eigen zakjes of dozen welkom bent.

Zo gaat het normaal aan de bedieningstogen in Carrefour: je bestelt je vlees, vis, kaas of wat je ook wil uit de traiteurafdeling. De vrouw/man achter de toog verpakt alles apart in een stuk papier, doet het in een zakje, waarop dan het etiket komt. Op het moment van consumptie thuis, haal je de etenswaren uit de verpakking en gooi je die weg.

Facebook-protest

‘Dat is natuurlijk niet echt duurzaam’, zegt Baptiste van Outryve van Carrefour. ‘We zagen het ongenoegen daarover groeien bij de klanten. Er waren zelfs al Facebook-groepen die tegen die praktijk van leer trokken. Ze vroegen zich af waarom ze niet met hun eigen herbruikbare verpakkingen naar onze winkels konden komen?’

Maar mag dat eigenlijk wel, je etenswaren in je zelf meegebrachten dozen of zakken laten inpakken? Carrefour legde de vraag voor aan het Federaal Voedselagentschap. Dat gaf groen licht, maar met een paar opmerkingen. Het personeel mag vuile dozen of zakken weigeren. En kaas en verse vis mogen niet samen verpakt. De beste oplossing: elk product in een ander doosje of zakje. Maar goed, het mocht dus.

Weegschalen

Carrefour wilde weten hoe groot de interesse daarvoor zou zijn. In Waver werd een testproject gestart. ‘De respons was enorm’, zegt Baptiste van Outryve. ‘Mensen die zich al lang stoorden aan de verpakkingen in onze versafdeling stonden daar meteen met hun eigen dozen en zakken. Anderen die er nog nooit bij stil stonden, deden tegelijk mee.’

Vanaf vandaag doen al 100 Carrefours mee met de nieuwe inpakfilosofie. Het personeel is al opgeleid in nieuwe weegtechnieken, zodat de dozen of zakken of desnoods bokalen waarin de klanten hun waar willen laten verpakken, niet meetellen op de weegschaal. Aan de zelfbediening in de groenten- en fruitafdeling, moet je eerst je koopwaar op de weegschaal leggen en dan pas in je meegebracht recipiënt stoppen.