UZ Gent veroordeeld voor dood 13-jarige anorexiapatiënte

Het UZ Gent is dinsdag door het hof van beroep in Gent schuldig verklaard aan onopzettelijke doding in een zaak waarin in 2011 een anorexiapatiënte uit Wortegem-Petegem overleed. Het 13-jarige meisje stierf na een verkeerd geplaatste sonde.

Liselotte leed in 2011 aan anorexia en werd opgenomen in het UZ. Het meisje stikte omdat een sonde met voeding in de luchtpijp geplaatst werd in plaats van in de slokdarm. De fout werd te laat opgemerkt en het meisje overleed tien dagen later, op 20 mei 2011.

Vrijuit

Eind vorig jaar oordeelde de rechtbank dat de arts vrijuit mocht gaan, de verpleegster kreeg verschoning. De rechtbank schoof alle verantwoordelijkheid door naar het UZ, dat werd veroordeeld tot de maximumboete van 264.000 euro, waarvan de helft met uitstel.

Het UZ ging echter in beroep. De advocaten van het ziekenhuis blijven erbij dat er twijfel is of de sonde wel verkeerd werd geplaatst. Ze schetsten verschillende scenario’s, tot en met een scenario waarin Liselotte de sonde zelf zou hebben verplaatst.

Toch schuldig

Daar werd door het hof van beroep geen gevolg aan gegeven. Het verklaarde het UZ toch schuldig aan onopzettelijke doding. Het UZ werd veroordeeld tot een boete van 264.000 euro waarvan 211.200 euro met uitstel.

‘We vinden wat is kunnen gebeuren in 2011 verschrikkelijk,’ zegt prof. dr. Eric Mortier. ‘We beseffen hoe moeilijk deze zaak is geweest voor de familie van de patiënt. Het is tragisch om een kind te verliezen.’

‘Het verlies van de patiënt en de lange duur van deze rechtszaak zijn zeer zwaar geweest voor de familie. We aanvaarden het arrest dat dinsdagochtend werd uitgesproken. Het sluit de zaak juridisch af. We hopen dat de familie nu de nodige ruimte krijgt voor verwerking, we leven met hen mee’, aldus Mortier.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in