Ook Rusland meet radioactieve wolk
Foto: BELGAIMAGE

De Russische meteorologische dienst bevestigt ‘extreem hoge’ concentraties van de radioactieve stof ruthenium-106. Greenpeace eist een onderzoek.

Ruthenium-106 is een onstabiel, radioactief isotoop dat niet van nature voorkomt op aarde, maar wel als product van atoomsplitsing in kernreactoren ontstaat. De afgelopen weken mat de Franse IRSN sterk verhoogde concentraties van de stof in de Europese lucht.

Rusland bevestigt die berichten nu. De hoogste concentratie werd gemeten in Argayash, een dorp in de regio Chelyabinsk in het zuidelijke Oeralgebied. De radioactiviteit is er 986 keer hoger dan de norm.

Greenpeace Rusland vraagt een grondig onderzoek. ‘Greenpeace zal een brief sturen aan het parket met de vraag om een open onderzoek te voeren naar de mogelijke verzwijging van een nucleair incident.’

De Russische meteorologische dienst verwijst niet naar een specifieke bron van de vervuiling. Maar zo’n 30 km van het meetstation in Argayash ligt het nucleair complex Majak. In 1957 vond daar een grote kernramp plaats. Vandaag verwerkt de site nucleair afval.

De Russische nucleaire waakhond zei aanvankelijk dat alle metingen rond nucleaire faciliteiten in het land rond de norm lagen.

De Franse nucleaire waakhond liet weten dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Volgens de instelling gaat het niet om een ongeval in een kernreactor zelf omdat er dan veel schadelijkere en andere stoffen in de wolk zouden moeten zitten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig