Belg in Duitsland veroordeeld voor moord op Poolse erotische kunstenares
Het slachtoffer Ewa Kacprzykowska. Foto: politie Berlijn

Hij werd geïdentificeerd op basis van beelden in een nachtwinkel waar hij met zijn slachtoffer wijn en wodka kocht. Nu is Stephan M. (56) uit Leopoldsburg in Berlijn veroordeeld tot 6 jaar en 6 maanden cel voor de moord op de Poolse erotische kunstenares die stierf tijdens een sm-sessie.

‘Ik heb dit nooit gewild’, zei de IT-specialist en amateurfotograaf Stephan M. dit voorjaar op de eerste zitting van zijn proces in Berlijn. Hij stond er terecht voor de moord op Ewa Kacprzykowska, een Poolse kunstenares die financieel aan de grond zat en bijverdiende met sm-sessies.

Zweepjes, handboeien, kaarsvet, klemmen, zelfs elektrische schokken. Voor Ewa Kowska – haar artiestennaam – kon het allemaal. Met één sessie had ze weer genoeg geld om de week door te komen.

Brand gesticht

Maar op 20 maart van dit jaar liep het uit de hand. De hulpdiensten werden opgeroepen voor een brand in een appartement in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Het vuur was duidelijk aangestoken en diende, zo bleek nadien, om een moord te camoufleren. Die op de erotische kunstenares. Ze was met verschillende messteken omgebracht. En het lichaam vertoonde ook nog andere sporen van geweld.

De Berlijnse politie verspreidde een opsporingsbericht en doorzocht haar laptop. Al snel kwamen de speurders er achter dat de vrouw er opvallende fantasieën op nahield. Ze hield van rollenspellen, van sm en bondage, waarbij ze mannen vastbond of ze zichzelf liet vastbinden om dan seksueel te worden vernederd.

Wijn en wodka

De Belg Stephan M. uit Leopoldsburg gaf zich enkele dagen na de feiten zelf aan op het politiebureau van Leopoldsburg nadat hij zichzelf had herkend op het opsporingsbericht dat de Duitse politie had verspreid. De twee werden op de dag van de moord gefilmd in een nachtwinkel waar ze een fles rode wijn en twee flessen wodka kochten.

‘We hadden gedronken. Op een gegeven ogenblik duwde zij haar glas rode wijn om. Ik maakte me kwaad, waarop ze hard in mijn hand beet. Ik heb haar dan geslagen. Maar vermoord heb ik haar zeker niet’, hield hij op zijn proces vol.

Hij riskeerde 15 jaar cel wanneer hij schuldig werd bevonden aan moord. De openbaar aanklager eiste uiteindelijk 8 jaar cel. Vandaag, dinsdag, werd hij veroordeeld tot 6 jaar en 6 maanden. Hij moet ook afkicken van zijn alcoholverslaving.