Eerste bevel tot ontruiming na nieuwe kraakwet
Archiefbeeld - Fred Debrock

In Gent is maandag voor het eerst sinds de nieuwe, strengere kraakwet op donderdag 16 november in werking is getreden, een bevel tot ontruiming aangeplakt aan een kraakpand in deelgemeente Ledeberg. Dat bevestigt de Gentse afdeling van het Oost-Vlaamse parket.

De eigenaars van een onbewoond pand in Ledeberg waren donderdag naar de politie gestapt. De afdeling Gent van het parket Oost-Vlaanderen onderzoekt het dossier en kondigde aan de wet strikt te zullen toepassen. ‘De krakers zijn verhoord en ze hebben nu acht dagen tijd om het pand te verlaten’, zegt woordvoerster Caroline Jonckers.

De nieuwe wet voorziet voortaan ook de strafbaarstelling van het kraken van onbewoonde panden. De verdachten worden daarvoor geïdentificeerd en uitgenodigd voor verhoor. Het verhoor van de krakers in Ledeberg vond maandag plaats, zegt het parket. Daarna werd een bevel tot ontruiming aangeplakt. De krakers beschikken nu over een termijn van acht dagen om het pand te verlaten. Ze kunnen ook hoger beroep aantekenen bij de vrederechter.

De krakers riskeren een gevangenisstraf van 8 dagen tot 1 maand en een geldboete van 26 tot 100 euro. ‘We gaan afwachten hoe ze reageren (op het bevel tot ontruiming, nvdr.) en dan verder bekijken hoe de zaak strafrechtelijk kan afgehandeld worden’, zegt Jonckers.