Brussel grijpt naast Europese agentschappen
Foto: AP

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Europese Bankenautoriteit (EBA), twee agentschappen die Londen verliest na de Brexit, komen naar respectievelijk Amsterdam en Parijs.

Met 900 vaste medewerkers en een jaarlijks af- en aanlopen van 36.000 experten was het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) vandaag de hoofdvogel in de diplomatieke strijd in Brussel.

Het agentschap, dat nieuwe medicijnen goedkeurt en waakt over de veiligheid van de geneesmiddelen op de Europese markt, kan een grote economische impact hebben op de nieuwe gaststad. Denk aan vluchten, hotelovernachtingen en het geld dat expats er uitgeven. Daarnaast kan het EMA ook als een magneet werken op internationale farmabedrijven die graag in de buurt liggen van het agentschap dat over het lot van hun producten beslist.

Het Nederlandse bod won de aanbesteding uiteindelijk via loting. Amsterdam versloeg Milaan - de enige overgebleven kandidaat na drie stemronden - en veertien andere inzendingen. Het EMA zit nu in Londen, maar moet daar in 2019 weg in nasleep van de Brexit.

EBA

Naast Amsterdam deelt ook Parijs in de prijzen. De Franse hoofdstad haalt namelijk de troostprijs binnen, de Europese Bankautoriteit (EBA), die ook uit Londen vertrekt. Het agentschap is een pak kleiner, maar kan de uitstraling van de stad als financieel centrum versterken. Parijs won van Dublin en Frankfort.

Brussel was kandidaat om het EMA én het EBA te huisvesten. Onze troef, ervaring als gaststad van Europese instellingen, was meteen onze grootste zwakte. De eensgezindheid was groot dat het nu eens aan andere steden is.

Hoe is de stemming verlopen?

De 27 Europese lidstaten – Groot-Brittannië stemt niet meer mee – beslisten wie het EMA en de EBA (Europese Bankautoriteit) krijgt. De procedure is zo ingewikkeld en de politieke akkoorden zo ondoorzichtig dat het amper te voorspellen is wie de winnaars worden.

De stemming werd vergeleken met het Eurovisiesongfestival. In de eerste ronde mogen alle lidstaten drie, twee en één punt uitdelen aan de steden van hun voorkeur. Net als bij het Songfestival kunnen buren allianties sluiten. Ook het omgekeerde kan gebeuren. Feit is dat door de diplomatieke aard van het spel het niet zeker is dat de sterkste kandidatuur het haalt – nog een gelijkenis met het Songfestival.

Is er meteen een stad die van 14 lidstaten drie punten krijgt, dan wint die. Anders gaan de beste drie door naar de tweede ronde, waar elke lidstaat nog één punt mag uitdelen. Is een stad de favoriet van 14 landen, dan is de winnaar bekend. Anders gaan de beste twee door naar de laatste ronde. Blijft daar de score gelijk, dan wordt er lotje getrokken. Vooral tijdens de koffiepauzes dreigt er felle koehandel. Eerst wordt er voor het EMA gestemd, nadien voor de EBA. Een stad kan maar één agentschap binnenhalen. De stemming is geheim.