Tijdperk-Mugabe eindigt dinsdag
Mugabe gaf zondag nog een tv-toespraak waarin hij niet aangaf te zullen aftreden Foto: AFP

De regerende Zimbabwaanse partij Zanu-PF wil vanaf dinsdag de afzettingsprocedure van partijgenoot en president Robert Mugabe inleiden. De 93-jarige kreeg tot vanmiddag om zelf op te stappen, maar deed dat niet.

Dat heeft een parlementslid van de Zanu-PF maandag bekendgemaakt. Daarmee komt na 37 jaar een einde aan het tijdperk-Mugabe. De president staat onder huisarrest sinds de militaire machtsovername vorige week.

‘We hopen dat het parlement en de senaat dinsdag samenkomen en dat ze de motie tot het opstarten van de afzetting zullen goedkeuren’, zo zei oud-minister Paul Mangwana. Mugabe is ook persoonlijk op de hoogte gebracht van zijn afzetting, klinkt het.

In een wanhoopspoging om dat ontslag nog tegen te gaan liet Mugabe vandaag weten dat hij zijn kabinet dinsdag bijeenroept. De kans dat dit iets uithaalt, lijkt nihil. Verschillende politieke bondgenoten hebben het land ontvlucht. Zeker vier ministers en 50 parlementsleden hebben de voorbije dagen Zimbabwe al verlaten.

Verwacht werd dat Mugabe zondag in een tv-toespraak zijn ontslag zou aankondigen, maar dat deed hij niet. In plaats daarvan gaf hij een onsamenhangende uiteenzetting over hoe hij een algemene vergadering van zijn partij zou leiden, terwijl hij op dat moment al door zijn partij gedumpt was.

Volgens de Zimbabwaanse grondwet kunnen het parlement en de senaat bij gewone meerderheid de procedure opstarten. Daarna wordt een onderzoekscommissie gevormd die een resolutie tot afzetting opstelt. Vervolgens gaat die resolutie terug naar beide kamers, die ze met minstens twee derde meerderheid moeten goedkeuren.