Weyts gaat helm dragen niet verplichten voor jongeren
Foto: Pol De Wilde - Corelio
De regels voor het dragen van een fietshelm zullen niet meteen worden aangepast. Het dragen van een helm heeft in de praktijk namelijk te vaak een omgekeerd effect, zegt een woordvoerder van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA)

Neurochirurg Bart Depreitere deed vandaag in De Standaard een oproep om de helm te verplichten bij kinderen tot 16 jaar. Volgens hem is de groepsdruk op de middelbare school te groot, waardoor jongeren weigeren om vrijwillig een helm op te zetten.

Het verplichten van een helm is al herhaaldelijk ter sprake gekomen. Zo legde Weyts de vraag enkele jaren geleden voor aan het Vlaams Huis van Verkeersveiligheid. Maar de conclusie daar was dat dit niet nodig is.

Tegenstanders van de helmplicht, zoals ook de Fietsersbond, zeggen dat die ertoe zal leiden dat er minder gefietst wordt. Omdat aangenomen wordt dat meer fietsers meer veiligheid met zich brengen, is dat dus een slechte zaak. Volgens Depreitere is dit bij jonge fietsers echter geen argument: zij kunnen niet zomaar overschakelen op de auto, en zullen volgens hem dus ook na een helmverplichting met de fiets blijven rijden.

Volgens de woordvoerder van Weyts is er vandaag nog overlegd naar aanleiding van de uitspraak van Depreitere, maar het standpunt blijft ongewijzigd.