Bij ArcelorMittal in de haven van Gent heeft maandagmiddag een zware ontploffing plaatsgevonden. Daarbij viel al zeker een dode en twee zwaargewonden. 'Bij de ontploffing zijn er zijn geen giftige dampen vrijgekomen', bevestigt Frank Bruggeman, burgemeester van Zelzate. Er werd een crisiscentrum opgericht.

Rond drie uur vanmiddag is een elektrofilter ontploft in de cokesfabriek op de afdeling nevenproducten bij ArcelorMittal in Gent. De oorzaak van de ontploffing ligt vermoedelijk bij een kortsluiting van de filter. De brandweer van Zelzate, Gent en vier ambulances waren snel ter plaatse.

Er was heel wat rookontwikkeling maar er zijn geen giftige dampen vrijgekomen. Dat benadrukt burgemeester Bruggeman. Omwonenden kunnen wel last hebben van geurhinder. 'De veiligheidsdiensten en ArcelorMittal doen het nodige. Er werd ook een crisiscentrum opgericht in de gebouwen van de brandweer van Gent', aldus de burgemeester.

Het provinciaal medisch rampenplan is afgekondigd. Een persoon kwam om het leven. Twee personen raakten zwaargewond. Beiden hebben breuken opgelopen. Het personeel van ArcelorMittal  werd geëvacueerd. Het is niet duidelijk om hoeveel mensen het gaat. Er zijn geen vermisten, stelt de brandweer.