Agent screent elke wedstrijd om nieuwe rellen in Brussel te vermijden
Foto: sudpresse

Om beter te kunnen inspelen op potentiële rellen na voetbalwedstrijden, heeft de korpschef van de Brusselse politie een agent aangesteld om in de gaten te houden welke matchen voor problemen zouden kunnen zorgen en dat tijdig te signaleren. Michel Goovaerts nam die beslissing na de recente rellen in Brussel nadat Marokko zich gekwalificeerd had voor het WK Voetbal. Dat zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Het liep op zaterdag 11 november flink verkeerd in Brussel. Nadat de Marokkaanse nationale ploeg zich gekwalificeerd had voor het WK Voetbal van volgend jaar in Rusland, gingen honderden mensen dat in de Brusselse straten vieren. Helaas bevonden er zich onder hen ongeveer 300 relschoppers, die wagens in brand staken, ruiten vernielden en winkels plunderden. 22 agenten liepen verwondingen op.

In de nasleep van de rellen kreeg de Brusselse politie heel wat kritiek over zich heen. Zo begrepen ministers Geens en Jambon niet hoe het kan dat de agenten verrast werden door het incident, terwijl de voetbalwedstrijd al vele maanden gepland was op die avond.

'Sorry'

'Ik begrijp nog altijd niet hoe we over die wedstrijd hebben kunnen kijken', zegt Michel Goovaerts, korpschef van de Brusselse politie, in Het Laatste Nieuws. Hij was enkele uren voor de wedstrijd nochtans op de hoogte gebracht.

'Burgemeester Philippe Close had me na een vergadering over een brand met gevaarlijke stoffen in Drogenbos langs z’n neus weg verteld dat Marokko die avond zou spelen, en dat het af te wachten zou zijn of er bij ons gefeest zou worden. Maar over rellen is er toen met geen woord gerept. En ja sorry, ik heb daar toen niet bij stilgestaan. Niémand van de geïntegreerde politie, helaas.'

En net daarom heeft Goovaerts een van zijn agenten nu de taak gegeven om continu in de gaten te houden welke voetbalwedstrijden de volgende dagen, weken en maanden gespeeld worden. 'Dan kunnen we de nodige voorbereidingen treffen', aldus de korpschef.