‘Voorstel Schauvliege komt tegemoet aan vraag jeugdbewegingen’
Foto: BELGA

Het voorstel van minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) om de regels in openbare bossen om te gooien, 'komt geheel tegemoet aan de vraag uit de sector van de jeugdbewegingen om het toegankelijkheidsprincipe om te draaien'. Dat zeggen Scouts en Gidsen Vlaanderen en Chirojeugd Vlaanderen, de twee grootste jeugdbewegingen. De Vlaamse Jeugdraad nam vorig jaar het omkeren van het toegankelijkheidsprincipe al op in zijn Masterplan Bivakplaatsen.

'Nu mag je nergens spelen in de bossen, behalve waar een speelzone is afgebakend of wanneer je een aanvraag doet bij het Agentschap Natuur en Bos, wat veel administratie met zich meebrengt. We zouden veel liever overal spelen, behalve waar dat expliciet is aangeduid. Op die manier worden zowel de natuur als het spelen in het bos op een positieve manier benaderd', legt woordvoerder van Chirojeugd Vlaanderen Niels De Ceulaer uit.

Zowel de Chiro als Scouts en Gidsen Vlaanderen vinden het normaal dat bepaalde gebieden vanwege natuurbehoud worden afgesloten en zullen die toegangsverboden ook respecteren. 'We willen geen alleenheerser zijn, maar we willen ook ongecompliceerd kunnen spelen', zegt Jan van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

‘Natuurbehoud is belangrijk’

'Het is belangrijk om aan natuurbehoud te doen. We zijn dan ook zeker vragende partij om het maatschappelijk debat aan te gaan en met de natuurverenigingen te bekijken waar wel elkaar kunnen vinden', voegt De Ceulaer toe.

Natuurpunt en Bos+ reageerden maandag dat er nood is aan meer natuur en bos in de buurt van woongebieden, en dat het aanpassen van de regels geen antwoord biedt op het tekort aan speelterreinen. 'De nood aan speelruimte is ruimer dan het openbaar maken van bossen, en het het klopt dat er meer inspanningen gedaan moeten worden om extra ruimte te creëren.

Dat doet echter geen afbreuk aan deze maatregel, die voor ons zeer goed nieuws is', aldus Van Reusel. De Ceulaer voegt toe dat er al deels inspanningen worden gedaan vanuit de overheid om extra speelruimte te voorzien, bijvoorbeeld door in de zomer extra speelzones te voorzien, maar dat het omdraaien van het toegankelijkheidsprincipe er voor zou zorgen dat jeugdbewegingen altijd zonder administratieve rompslomp in de bossen kunnen spelen.