Ook Natuurpunt kritisch voor voorstel Schauvliege
Foto: Katrijn Van Giel

Er is vooral vraag naar meer natuur en bos dichtbij woonkernen. Meer natuur dichtbij, dat los je niet op met het veranderen van de toegangsregels van de bestaande bossen. Zo reageert Natuurpunt op het voorstel van minister van Natuur Joke Schauvliege om de regels in openbare bossen om te gooien.

Bezoekers mogen vandaag in openbare bossen alleen lopen waar het toegestaan is: op wegen of in speelzones. Schauvliege wil een initiatief nemen om die regel om te draaien: je mag overal lopen, behalve waar het verboden is, bijvoorbeeld omdat de natuur er kwetsbaar is. De minister wil dit doen in functie van een betere beleving.

Volgens Natuurpunt is er vooral nood aan meer natuur en bos in de buurt waar mensen wonen, met speelzones, wandelpaden, mountainbikepaden, looptrajecten, ruiterpaden ... 'Dan moet je daar op inzetten. Meer natuur dichtbij, dat los je niet op met het veranderen van de toegangsregels van de bestaande bossen', zegt woordvoerder Hendrik Moeremans.

Volgens Moeremans gaat het vooral om een semantische discussie. 'We hebben nood aan natuur op plekken waar dat nodig en zinvol is. Of de toegankelijkheid van die gebieden nu op manier A of manier B wordt uitgedrukt, dat maakt niets uit.'

Natuurpunt deelt zo de mening van Bos+, dat eerder al liet weten 'te vrezen dat dit niet werkbaar is, op termijn de draagkracht van bossen ondermijnt en bovendien geen antwoord biedt op de vragen van jeugdbewegingen naar meer speelterreinen'.

'Wij merken in onze dagelijkse werking geen vraag naar bossen waarin je overal kriskras mag lopen. Integendeel, mensen zijn meestal op zoek naar mooie, vooraf uitgestippelde wandelingen', zegt Moeremans nog.