Smet tevreden met oproep Brusselse artsen

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) reageert tevreden op de oproep van de zowat honderd artsen om maatregelen te nemen tegen de luchtvervuiling in onze hoofdstad. 'De luchtkwaliteit in Brussel moet absoluut beter voor de leefbaarheid van de stad en de gezondheid van de Brusselaars, en in het bijzonder van onze kinderen', aldus het kabinet-Smet.

Minister Smet is één van de Brusselse regeringsleden aan wie de 96 artsen hun schrijven hebben gericht. 'We hebben de brief aandachtig gelezen. De artsen hebben overschot van gelijk. We zijn blij dat er druk komt vanuit het middenveld. Die hebben we nodig, het sterkt ons om ons beleid uit te voeren', reageert zijn kabinet maandag.

De komende jaren wordt 5,2 miljard euro geïnvesteerd in onder meer openbaar vervoer en tachtig kilometer afgescheiden veilige fietspaden tegen 2020. Het meest zichtbaar daarbij zijn fietspaden over de hele lengte van de kleine ring in twee richtingen. Ook is sprake van 8.000 plaatsen op overstapparkings tegen 2020 aan de rand van de stad en autoloze of autoluwe zones in de stad.

'Maar we moeten meer doen', voegt minister Smet er aan toe. 'Deze legislatuur willen we samen met minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld) nog werk maken van een groenere verkeersfiscaliteit voor Brussel die het gebruik van diesels verder ontraadt en afbouwt en ook op vlak van sensibilisering moeten we verder gaan'.

Hij verwijst daarbij naar meer meetpunten van de luchtkwaliteit en het zichtbaar maken van de resultaten voor de mensen in de stad.